Proprietarii penali de presă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.06.2018 - 14:25
Foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Trei televiziuni de știri, cinci coti­diene, o agenţie de presă, două posturi de radio și alte câteva publicaţii de nișă au în spate proprietari care fie au trecut deja prin pușcărie, după condamnări definitive, fie au testat doar arestul până acum.

SHARE

Alţii au evitat la ţanc până și reţinerile dispuse de procurori, plecând din România în miez de noapte, iar unii, rezidenţi în străinătate, au văzut pe interior celule din Europa la cererea autorităţilor de la București.

În prime time, cele trei televiziuni de știri cu proprietari penali (Antena 3, România TV și Rea­litatea TV) pot aduna, simultan, în jur de un milion de oameni.
Cei mai mulţi, arată datele de audienţă, sunt persoane în vârstă. Dar tocmai ei, spun cifrele post-electorale, sunt votanţi disciplinaţi, cu un nivel scăzut de trai și susceptibili de a fi manipulaţi de către politicieni populiști și jurnaliști dispuși să cosmetizeze grosier faptele.

O parte din publicul care scapă de influenţa televiziunilor de știri este recuperat online, de site-urile cotidienelor sau de către portalurile de știri. De multe ori, cele două tipuri de media lucrează împreună, fără ca asta să fie vreo coincidenţă. Dimpotrivă, mesajele sunt rostogolite pentru a avea cel mai eficient impact cu putinţă, inclusiv prin aruncarea lor în malaxorul infernal al reţelelor sociale.

Iar mecanismul este perfect uns și funcţionează aproape ireproșabil, după două scenarii. Primul este cel al alegerilor locale sau parlamentare, în care contează mai degrabă mobilizarea partidelor. Al doilea este cel al prezidenţialelor, în care charisma candidatului bate mașinăria electorală.
În cazul dintâi, ceea ce se numește mainstream media face legea, mogulii de presă dictează jocul. În a doua situaţie, reţelele sociale pot răsturna obiceiurile îmbătrânite de vot. Dar tendinţele se pot schimba: pătura alegătorilor seniori se subţiază natural, iar în online își fac apariţia și votanţi care aleg politicieni care manipulează „ca la TV“.Ce nu se schimbă, însă? Caracterul penal al majorităţii celor care deţin presă în România. 

Sebastian Ghiţă


- deţinător din umbră al România TV

- liber, la Belgrad

- trimis în judecată în cinci dosare, toate în curs de judecare

Hidro Prahova

„GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, (...) a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) și exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect «Extinderea reţelei de canalizare în orașul Comarnic», iar, pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie și efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate”. (comunicat DNA)

Clubul Sportiv Municipal Ploiești

„În cursul anului 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei (...).
Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”. (comunicat DNA)

Poliţia Rutieră

„În perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, (...) Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale (...). Ghiţă Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, inculpatului Dosaru Viorel că îl va sprijini să își menţină funcţia, dar și să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului Tudose Liviu Mihail sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.
Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a stopa difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii”. (comunicat DNA)

Tony Blair

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a lui Ghiţă Sebastian Aurelian, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine (Tony Blair – n.r.). Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian”. (comunicat DNA)

Contracte IT

„În perioada 2007 – 2015, la nivelul instituţiilor publice și autorităţilor publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăţi comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societăţile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A.Pentru încheierea acestor contracte finanţate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăţilor comerciale S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanţii firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitaţie, sume de bani pentru a determina factorii decizionali ai instituţiilor și autorităţilor contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea, în bune condiţii, a contractelor cu firmele ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de acesta”. (comunicat DNA)

Dan Voiculescu

- proprietar al grupului de presă Antena

- liber 

- condamnat într-un dosar, achitat în altul

ICA

Curtea de Apel București, în august 2014, „Condamnă pe inculpatul VOICULESCU DAN la o pedeapsă de 10 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate, pentru săvârșirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată”. (comunicat DNA)

Antena 3

În iunie 2017, „Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a hotărât următoarele: Condamnă pe inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare (...) pentru săvârșirea infracţiunii de șantaj. Condamnă pe inculpata VOICULESCU CAMELIA – RODICA (...) pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la șantaj. (...) Dispune achitarea inculpaţilor VOICULESCU DAN, MATIESCU GEORGE DANIEL, S.C. ANTENA 3 S.A. și S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., pentru infracţiunile care au fost reţinute în sarcina lor”. (comunicat DNA)

Cristian Burci

- deţinător al cotidia­nului Adevărul

- liber

- cercetat 

- într-un dosar

Romvag

„La data de 27.04.2016 şi 28.04.2016, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Olt au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor: BURCI CRISTIAN IONEL, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală. (...)”.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006 şi până în prezent, membrii grupului infrac­ţional au creat un prejudiciu SC R. (Romvag Caracal – n.r.) S.A, prin săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, constând în introducerea în circuitele comerciale a unor persoane fizice şi societăţi comerciale la care suspecţii deţineau acţiuni sau erau controlate în totalitate de către persoane apropiate ale acestora”. (comunicate DIICOT)

Maricel Păcuraru

- co-deţinător al Realitatea TV

- liber

- condamnat într-un dosar, trimis în judecată în alte două

Poșta Română

În noiembrie 2014, Curtea de Apel București „Condamnă pe inculpatul PĂCURARU MARICEL la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată”. 

(comunicat DNA)

Realitatea Media

Octombrie 2013: „procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: AMARIŢEI MIREL MIRCEA, PĂCURARU MARICEL, BARBU SORIN IONUŢ. Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiţi, în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă”. (comunicat DNA)

Loteria Română

În decembrie 2015, DNA l-a trimis în judecată pe „PĂCURARU MARICEL, administrator al SC Global Network System SRL (în stare de detenţie în altă cauză) cu privire la săvârșirea infracţiunilor de: participaţie improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani, spălare a banilor”.
(comunicat DNA)

Adrian Sârbu

- proprietar al grupului de presă Mediafax

- liber 

- cercetat în două dosare

Mediafax

„În perioada 2006 - 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de inculpatul Sârbu Adrian, a fost utilizat un sistem de salarizare ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă, și parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat”. (comunicat al Parchetului General)

Mineriada

„În cauza cunoscută generic sub denumirea «Mineriada din 13 – 15 iunie 1990», procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: (...) SÂRBU ADRIAN, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru, (...) sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii (...). Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: În zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum și peste zece mii de mineri și alţi muncitori din mai multe zone ale ţării”. (comunicat al Parchetului General, iunie 2017)

Dan Andronic


- deţinător al cotidianului Evenimentul zilei

- liber

- trimis în judecată în trei dosare

Ferma Băneasa

A fost trimis în judecată în mai 2016, „ANDRONIC DAN CĂTĂLIN, consultant politic, jurnalist, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de: constitui­re a unui grup infracţional organizat, în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (...)”. (comunicat DNA)

Campanie electorală

„La data de 22.09.2016, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, inculpatul ANDRONIC Dan Cătălin a făcut mai multe afirmaţii nereale cu privire la împrejurările esenţiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana. Astfel, inculpatul a susţinut că suma de 668.304 lei primită în lunile noiembrie – decembrie 2009 de la două societăţi administrate de Francesco Giovanni – Mario reprezintă preţul unor servicii de consultanţă fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reușit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario”. (comunicat DNA)

Elena Udrea

„Dan Cătălin Andronic a făcut afirmaţii mincinoase, cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei. (...) a declarat mincinos: că nu a avut cunoștinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; (...) că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a «verifica veridicitatea» informaţiilor obţinute”. (comunicat DNA)

Alexander  Adamescu

- deţinător al cotidianului România liberă

- liber la Londra

- cercetat într-un dosar

Mită pentru judecători

„În cursul lunilor iunie și decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei, magistraţilor Stanciu Ion și Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul București - Secţia VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”. (comunicat DNA)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te