Programul „Cornul și laptele” va fi mai bogat din acest an școlar. Elevii vor primi mai multe porții

DE Alexandra Lupascu | 08.08.2023 - 18:49
Programul „Cornul și laptele” va fi mai bogat din acest an școlar. Elevii vor primi mai multe porții Foto: Digi24 (fotografie cu carater ilustrativ)

Programul „Cornul și laptele” va fi mai bogat din acest an școlar. Elevii vor primi mai multe porții. De asemenea, se vor oferi produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.

SHARE

Programul „Cornul și laptele” va fi mai bogat din acest an școlar. Elevii vor primi mai multe porții

Hotărârea de Guvern 652/2023 care conține Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost publicată marți in Monitorul Oficial 728 din 8 august 2023. 

Măsura se dorește a fi o armonizarea politicilor autohtone în materie cu cele europene și prevede distribuirea gratuită de fructe, legume, lapte, produse lactate şi produse de panificaţie pentru preşcolari şi elevi. 

Citește și: Test de personalitate: ”Ce vezi mai întâi în această fotografie?” Răspunsul definește caracterul tău

Scopul acestui program este de a promova o alimentaţie sănătoasă şi de a stimula consumul de produse locale în rândul copiilor și se bazează pe două componente: una de distribuţie şi una de educaţie, scrie avocatnet.ro.

Noutatea programului pentru anul şcolar 2023-2024, comparativ cu anii precedenți, este că se vor distribui mai multe porţii de lapte şi produse lactate decât în anii precedenţi. De asemenea, se vor oferi produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.

De acest program vor beneficia aproape 1,9 milioane de preşcolari şi elevi, care vor primi pe parcursul săptămânii câte două porţii de fructe şi/sau legume (comparativ cu una, anul trecut), trei porţii de lapte (față de două), două porţii de produse lactate (față de una) şi cinci porţii de produse de panificaţie (în loc de trei).

Noutăți pentru elevii de la școlile de stat

Pentru anul şcolar 2023-2024, bugetul programului este de aproape 750 milioane lei, din care 86 milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul ajutor financiar naţional.

Activităţile educative care însoţesc programul sunt diverse şi au ca scop să îi familiarizeze pe copii cu originea şi beneficiile fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.

Citește și: Un bărbat a încercat să o ucidă pe soţia şefului său, apoi s-a sinucis. Care ar fi fost motivul

Printre acestea se numără: vizite la ferme, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustare, grădinărit la nivelul şcolii, zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte şi produse lactate, materiale didactice și educative.

Programul pentru şcoli al României este parte integrantă a Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să îmbunătățească starea de sănătate și bunăstarea copiilor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te