Procurorii DNA și DIICOT se înghesuie la pensionarea după 20 de ani de activitate

DE Adelina Sahlean | 29.11.2019 - 12:00

Procurorii DNA au votat joi în majoritate (57 pentru, 50 împotrivă, 15 au cerut amânarea) pentru menținerea legislației inițiate de PSD care permite pensionare după doar 20 de ani de activitate, potrivit unui răspuns al instituției.

SHARE

Voturile procurorilor DNA, DIICOT și din Parchetul General vin pe fondul scăderii dramatice a cazurilor de corupție, criminalitate organizată sau mare criminalitate economică instrumentate de procurori în ultimii ani. De asemenea, privilegiul pensionării anticipate vine în paralel cu creșterile de salarii și pensii, care vor face ca pensiile încasate de procurori să fie uriașe (vezi un calcul la finalul articolului).

Adunările generale ale DNA, DIICOT și Parchetul General au votat tot azi pentru desființarea desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraților.

Adunările generale în instanţe şi parchete au avut loc în urma cererii ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, de a-şi preciza poziţia în chestiunile controversate din sistemul judiciar.

Pensionarea după doar 20 de ani de activitate este atractivă pentru procurori. Pe legea nouă, care ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, un magistrat ar putea să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Pe legea în vigoare, magistratul poate să iasă la pensie abia la 25 de ani vechime în profesie, tot fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani.

De asemenea, pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, pensia e 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or, la începutul anului trecut, ca urmare a revoluţiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

Un procuror DIICOT – cu un salariu net de 15.000 de lei – are un salariu brut de peste 20.000 de lei şi ar putea ieşi cu o pensie lunară de 18.000 de lei, fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună, potrivit G4media.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.