Procuroarea umilită de Tudorel Toader la interviu, alegerea lui Predoiu pentru Parchetul General

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.01.2020 - 17:25
Gabriela Scutea

Gabriela Scutea, anunțată, marți, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ca fiind propunerea lui pentru șefia Parchetului General, a fost umilită, anul trecut, de ex-ministrul Tudorel Toader, la un interviu similar.  

SHARE

Cătălin Predoiu a anunțat, marți, rezultatele concursului de selecție a procurorilor care urmează a fi propuși de ministrul Justiției pentru funcțiile de șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT.

Procuroarea Gabriela Scutea, fost adjunct al Parchetului General, în mandatul Laurei Codruța Kovesi, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, în prezent magistrat la Parchetul Curții de Apel Brașov, a fost anunțată drept propunerea pentru Parchetul General.

„Mi s-a parut mie sau v-am vazut pe scari la Bruxelles?”

Scutea este cunoscută și pentru că, în iarna lui 2017, în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiției, a reușit să „strecoare” în OUG 13 cele 10 zile până când ordonanța care-l spăla pe Liviu Dragnea de probleme penale urma să intre în vigoare. De fapt, cele 10 zile introduse în acea ordonanță au fost cele care au permis ca OUG 13 să poată fi abrogată, ca urmare a protestelor masive de atunci. 

În aprilie anul trecut, când fostul ministru al Justiției, controversatul Tudorel Toader, organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de șefi ai marilor parchete din țară, procuroarea Gabriela Scutea s-a înscris în competiție tot pentru Parchetul General.

La interviu, o persoană din comisia lui Toader, fostul secretar de stat Mariana Mot, a atacat-o, din primele momente, pe Scutea, reproșându-i voalat acesteia că a participat la protestele magistraților organizate după OUG13, pentru apărarea justiției.

„Mi s-a parut mie sau v-am vazut pe scari la Bruxelles? V-am confundat?”, i-a spus, atunci, Mot lui Scutea. Procuroarea a răspuns: "Sunt cu acelasi pardesiu si cu acelasi fular pe care le am si astazi! Protestul a fost unul tacut. Este o forma de exprimare. Chiar daca a fost dus in afara tarii. Din alt punct de vedere, atat Inspectia Judiciara, cat si niste instrumente ale Consiliului Europei, daca nu gresesc, arata ca obligatia de rezerva a magistratilor nu inseamna ca in situatii deosebite sa nu isi expuna punctul de vedere”.

Schimb de replici cu Toader

La rândul său, Tudorel Toader i-a adresat Gabrielei Scutea un lung șir de întrebări referitoare la protocolul semnat între Parchetul General și SRI, una dintre temele preferate ale taberei PSD-ALDE prin care s eîncerca decredibilizarea justiției. Toader i-a amintit lui Scutea o declarație a ei în care susținea că protocoalele cu SRI ar fi fost benefice.

„Sunt sigura si-mi asum faptul ca atunci am afirmat ca protocoalele, protocolul din 2009, pe care l-am semnat, incomit, cred ca asa figura, ulterior fiind abrogat de doamna procuror Kovesi, a fost necesar pentru ca el venea sa puna intr-un singur cadru mai multe protocoale existente la nivelul PICCJ, la nivelul PCA Bucuresti, in ceea ce priveste activitatea legata de sederea strainilor in Romania si cred ca mai era unul si cu DNA. Practic s-a creat, si din acest punct de vedere se poate spune ca am caracterizat ca fiind benefic, pentru ca era un singur cadru", era declarația lui Scutea.

Răspunzându-i lui Tudorel Toader, Gabriela Scutea a precizat: "In ceea ce priveste conduita mea in raport de protocolul respectiv, sunt foarte sigura de faptul ca inserarea formularii in conditiile legii reprezenta exercitarea atributiilor fiecarei parti, atata cat ii permite legea”.

În replică, Toader i-a spus: „Apreciem sinceritatea si atasamentul la ceea ce ati considerat normal atunci. Nu are relevanta ca va asumati decizia CCR, pentru ca deciziile CCR sunt obligatorii”. Gabriela Scutea, la fel ca ceilalți candidați, nu a trecut de „rigorile” lui Tudorel Toader, astfel că, după pensionarea lui Augustin Lazăr (respins și el de Toader, pentru al doilea mandat), Parchetul General a fost condus, interimar, de Bogdan Licu, înscris în cursa pentru adjunct al acestei instituții.

Toate propunerile lui Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, marți, rezultatele selecţiei pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Propunerile anunțate, marți, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, sunt:   Gabriela Scutea – Parchetul General. Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi, la Parchetul General. Scutea este unul dintre magistraţii care a protestat faţă de modificările din Justiţiei făcute de către PSD. Ea a fost respinsă de Tudorel Toader pentru şefia Ministerului Public.  

Crin Bologa – DNA. Bologa este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj.  

Georgiana Hosu – DIICOT. Hosu este, în prezent, adjunct al instituției. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei.  

Cătălin Predoiu a anunțat că propunerile lui vor fi trimise, miercuri, către CSM, pentru avizare, urmând a fi trimise, apoi, președintelui Klaus Iohannis.

CITELTE ȘI:

Predoiu a anunțat propunerile pentru șefia Parchetului General - Scutea, DNA - Bologa, DIICOT -Hosu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te