Procedurile de adopție se simplifică

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.09.2018 - 17:16
Foto Inquam Photos/Cornel Putan

Guvernul a adoptat legea pentru modificarea şi completarea procedurii de adopției, cu scopul de a soluționa unele probleme apărute în implementare, dar și de a reanaliza unele principii ce stau la baza adopţiei. Familiile urmează să primească ajutor financiar.

SHARE

Documentul introduce prevederi care să asigure o procedură de evaluare a adoptatorilor mai flexibilă, care să reducă birocrația și să simplifice etapa de post monitorizare.
Noua formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul de protecție a copilului are ca finalitate adopția, măsură care ajută la simplicarea procedurii.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.
Modificările aduse vizează și flexibilizarea procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, pentru a creşte şansele acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani.
Documentul aprobat de Guvern introduce și noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii.
Astfel, persoanele care doresc să adopte vor primi o indemnizație lunară de 500 lei, respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are între 3 și 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.
Pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună, indemnizația este de 900 lei.

Sprijinul financiar se acordă până când copilul adoptat ajunge la vârsta de 18 ani, iar dacă acesta își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi, până la împlinirea vârstei de 26 ani.
De asemenea, se mai acordă 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.