Generalul polonez Jarosław Gromadziński vine cu soluția elvețiană pentru creșterea numarului rezerviștilor. „Serviciul militar de bază pe care îl cunoaștem din anii 1990 era depășit și ineficient. De aceea sunt împotriva lui. Cred că ar trebui să fie o soluție cuprinzătoare, universală și modernă. Antrenarea rezervelor trebuie să se facă nu doar în armată, ci și în alte domenii strategice ale statului: în Apărarea Civilă, Serviciul Medical, Departamentul de Pompieri de Stat și Voluntari, organizații non-guvernamentale sau instituții strategice.
În caz de război, ce se va întâmpla cu medicii? Armata îi va mobiliza și îi va trimite la spitale de campanie, dar cine va trata civilii din spate? Poliția antrenează rezerve? Există multe astfel de întrebări, așa că toate serviciile în uniformă și de stat ar trebui să antreneze rezerve în caz de război.”, a declarat generalul pentru defence24.pl.
Problema rezerviștilor din Armata Română se rezolvă cu metoda elvețiană. Acum avem numai 55.000
Jarosław Gromadziński susține că cel mai bun model de pregătire pentru război este cel elvețian. „Se spune despre Elveția că nu are armată, că Elveția este o armată. Pentru un rezervist, nu numărăm antrenamentul în zile, ci în ani. Am fost la multe cursuri la academia militară din Elveția și îmi place acest sistem. Ca soldat, mergi la antrenamentul de bază, care durează 17 săptămâni, apoi primești un post într-o unitate de rezervă pentru 10 ani. Apoi pleci acasă. În fiecare an ești chemat și îți stabilești propriul calendar - când te poți antrena. Flexibil, pentru persoană. După trei ani, comandantul vine și spune că ești un soldat excelent și vede în tine un subofițer.
Citește și: Amenințată de Rusia, Germania recrutează 60.000 soldați. România ar avea nevoie de 10.000 militari
Trepte de urcare în ierarhia militară
Ca parte a acestui antrenament, mergi la un curs de subofițer și te întorci în unitate. Dar un subofițer servește mai mult, deci poziția în unitatea-mamă este extinsă. Și ceea ce propun în Armata de Rezervă - care ar trebui înființată - nu ar trebui să existe nicio cerință pentru studii. În Armata Poloneză, pentru a deveni ofițer trebuie să ai cel puțin o diplomă de master. În opinia mea, pentru Armata de Rezervă nu este important, ce cursuri ai absolvit. Desigur, la transferul în forțele operaționale ar exista o astfel de cerință, dar nu și pentru un ofițer de rezervă.
Generalul polonez Jarosław Gromadziński - Foto: Profimedia Images
În Forțele Armate Elvețiene, șeful Statului Major era director de bancă, rezervist și se întorcea în forțele operaționale. Oricum rezerviștii trebuie să aibă un comandament dedicat. Acest comandant ar fi responsabil de antrenarea rezervelor și structural ar exista plutoane, companii, batalioane, brigăzi, divizii. În principal pentru forțele terestre, dar nu numai, ci și pentru forțele aeriene și marină”, a precizat generalul.
Citește și: Exercițiu de mobilizare în Olt, Giurgiu și Teleorman. De ce MApN spune că „e de rutină”?
„Între 18 și 23 de ani, un tânăr trebuie să decidă asupra acceptării serviciului militar, adică să aleagă domeniul în care se pregătește. Ca cetățean, poți declara ce anume vrei să faci: apărare civilă, servicii de stat, armată, serviciu medical etc. De ce? Pentru că am astfel de abilități, o astfel de educație sau convingeri, pentru că cred că așa vreau să servesc țara. Ai dreptul să alegi”, a concluzionat Jarosław Gromadziński.
Soluția aplicată până acum în România nu are succes
În criză de astfel de personal, Armata Română angajează militari rezerviști, dar succesul demersului se lasă așteptat. De precizat că rezevișii sunt mobilizați doar când se instituie starea de război și sunt plătiți cu sume de bani care încep de la 1.000 de lei pe lună. În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare.
În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezerviști.
Pentru a afla ce sumă de bani primiți ca rezerviști e suficient să știți ce bani primesc profesioniștii din armată la care aplicați un coeficient de 30%.
Astfel, un soldat rezervist primește 800 lei/lună, plutonier - 1.000 de lei. Un maior ia 1.700 lei pe lună.
Reaminitim că prin Legea numărul 395 din 16 decembrie 2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen fiind realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006.