După expropriere, primarul a închiriat o bucată din teren, cu 0,83 euro/mp, unei societăți care aparține unui apropiat al fratelui său și în care este asociat și ginerele edilului.
La scurt timp după concesiune, primarul a vândut terenul de pe plajă aceleiași firme, fără licitație, cu 18 euro/mp. Societatea a fost împrumutată chiar de fratele primarului ca să poată cumpăra terenul.
Administratorul societății căruia primarul din Agigea i-a vândut golful cu 18 euro/mp, fără licitație, alături de fratele primarului, într-una din vacanțele petrecute împreună.
O bucată de plajă pentru ginere. Prețuri derizorii la concesiune și vânzare: 0,83 și 18 euro/mp. O familie de pescari cumpără, la începutul anilor 2000, două imobile ale unei întreprinderi piscicole la care fuseseră angajați înainte de Revoluție.
Societatea pescarilor devine astfel proprietara unui teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea. Pescarii hotărăsc să își modernizeze cherhanaua la care lucrau încă din anii ’80 și să deschidă publicului un restaurant cu specific pescăresc. Așa apare, în 2013, Pescăria lui Matei care începe rapid să se bucure de succes.
În 2012, Primăria Agigea le ia terenul pescarilor pe motiv că ei nu pot dovedi că sunt proprietarii imobilului. Exproprierea s-a făcut după ce primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile.
Astfel, primarul Cîrjaliu a expropriat societatea pescarilor deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.
Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală a recunoscut proprietatea pescarilor în tot acest timp.
Spre exemplu, Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.
Dar, printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că dacă primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, atunci el poate trece la exproprierea imobilului. Iar primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false.
Citește articolul mai departe pe Info Sud Est.