Newsweek România: Care este strategia Veolia România pentru 2019?
Mădălin Mihailovici: Cuvintele cheie pe care se bazează strategia noastră de business, atât la nivel local, cât și global, sunt progresul și eficiența. Vizăm, ca și până acum, o creștere sustenabilă la nivel de business (noi parteneriate, creșterea portofoliului de clienți), dar și eficientizarea și optimizarea operațiunilor existente prin utilizarea celor mai bune tehnologii în domeniu, alături de creșterea gradului de digitalizare.
Risipa de apă rămâne o problemă. Ce investiții în tehnologie faceți pentru a o diminua?
De la stațiile de tratare a apei, până la staţiile de pompare, folosim tehnologie de ultimă generație pentru ca apa brută să ajungă la populație la o calitate optimă pentru consum și cu cât mai puține pierderi pe traseu.
În București, infrastructura de apă nu putea asigura continuitatea alimentării, echipamentele și instalațiile erau învechite, eficiența rețelei de distribuție era de circa 50%. Rețeaua de canalizare era insuficient întreținută, iar Caseta (colectorul principal de sub Dâmbovița) nu fusese curățată de la darea în funcțiune, în anul 1988.
În iunie 2011, aceasta a intrat în administrarea Apa Nova București, care a finalizat lucrarea prin construirea canalului de legătură dintre casetă și emisar. De asemenea, s-au făcut ample lucrări de curățare și deblocare a acesteia. Astăzi randamentul rețelei de apă este de 78,8 %.
De la preluarea contractului de concesiune s-au realizat investiții în valoare de 544 milioane de euro, astfel: pentru rețelele de apă și canalizare din București s-au alocat 458 milioane de euro, pentru Ploiești 40 de milioane de euro, iar pentru Otopeni 1 milion de euro.
Ați declarat că protecția mediului este o prioritate a grupului Veolia. Care sunt direcțiile principale de acțiune?
Pentru compania noastră, protejarea mediului înconjurător și, implicit, protejarea resurselor de apă reprezintă o direcție strategică pe care o urmăm prin acțiuni concrete. Lumea trebuie să își regândească relația cu resursele și să vină cu noi modele de creștere economică și socială mai eficiente, mai bine echilibrate și mai durabile. Având 160 de ani de experiență în domeniul apei, al energiei și al deșeurilor, Veolia aplică la nivel internațional capacitatea sa de inovare pentru a urmări progresul și bunăstarea umană și pentru a îmbunătăți performanța economică și a regiunilor în care își desfășoară activitatea.
Pentru a face trecerea de la o rațiune a consumului de resurse la o abordare de utilizare și recuperare a acestora în economia circulară actuală, Veolia proiectează și implementează soluții menite să îmbunătățească accesul la resurse, protejând în același timp și reînnoind aceleași resurse. Acesta este modul în care Veolia și angajații săi contribuie în fiecare zi la regenerarea resurselor și, astfel, la regenerarea planetei.
La nivel internațional, Veolia susține protejarea oceanelor și apelor lumii și identificarea de soluții inovatoare și mijloace de punere în aplicare a acestora, inclusiv de reciclarea plasticului colectat din apă.
Ne-am stabilit obiective ambițioase întrucât poluarea apelor este o urgență globală și o preocupare pentru toată lumea (guverne, comunități, cetățeni). Dacă nu se va face nimic, până în 2050 plasticul din oceane va cântări mai greu decât tot peștele care trăiește în ele.
Am sesizat deja și în România calitatea din ce în ce mai slabă a apei brute pe care o folosim pentru a produce apă potabilă. Sunt diferențe îngrijorătoare față de acum câțiva ani. Am început astfel o campanie de conștientizare asupra poluării apelor cu plastic și ne‑am bucurat să avem ca partener Muzeul Antipa. Timp de două luni, instituția a găzduit o instalație interactivă prin care Veolia și-a propus să crească gradul de informare în rândul vizitatorilor cu privire la efectele negative pentru mediul acvatic ale folosirii în exces a plasticului.
Grupul Veolia și-a propus să reducă cu cel puțin o treime emisiile de dioxid de carbon. Ce înseamnă concret acest lucru?
Pornim, în primul rând, de la activitatea noastră. Folosind tehnologii de ultimă oră. Grupul Veolia își propune ca impactul acțiunilor sale asupra mediului, în toate țările în care este activ, să fie redus la minim. Apoi, ne orientăm către clienții noștri și venim către ei cu soluții care au în vedere reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pentru furnizarea de agent termic, spre exemplu, soluția noastră de distribuție termică pe orizontală de la Iași este gândită în așa fel încât, dincolo de asigurarea confortului clienților prin furnizarea de apă caldă și căldură fără întreruperi, să garanteze și protejarea mediului înconjurător.
La Ploiești, cele mai importante investiții au avut în vedere capacitatea de asigurare a alimentării zonelor de distribuție din surse alternative, respectiv cu apă din subteran sau apă de suprafață. Alte investiții au vizat modernizarea fronturilor de captare ce asigură alimentarea cu apă din subteran, modernizarea și eficientizarea stațiilor de pompare, ceea ce a permis o scădere cu 78% a consumului energetic față de cel înregistrat în
anul 2000.
Anul trecut, ați investit la Iași într-o centrală de cogenerare, care produce apă caldă/căldură și energie electrică simultan.
Investiția în centrala de cogenerare de la Iași este prima de acest gen pe care Grupul Veolia o face în România. Este un pas important pe care îl facem în eficientizarea consumului de resurse. Tehnologia de bază a centralei de cogenerare constă în producerea combinată și simultană de energie electrică și termică, susținută prin instalarea acestui motor termic, cu o putere electrică de 4.401 kW și o putere termică de 4.288 kW. Un beneficiu în plus, la nivel de comunitate, al acestei centrale este și reducerea emisiilor de CO2, ceea ce înseamnă mai puțină poluare. Tehnologia implementată permite generarea de apă caldă/căldură și energie electrică simultan, ceea ce înseamnă că folosim mai puțin combustibil, în timp ce eficientizăm serviciile oferite către clienți.