Prețuri mari la un cimitir din Iași: Locul de veci ajunge până la 5.000 €. „Nu-ți permiți să mori”

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.01.2023 - 21:53
Cimitir - Foto: Ora de Sibiu

Societatea din subordinea Primăriei care administrează şi cimitirele publice, anunţă că mai sunt locuri disponibile doar pentru situaţii de urgenţă.

SHARE

Piaţa locurilor de veci în Iaşi n-a stagnat deloc în perioada pandemiei, ba chiar, se pare, dimpotrivă: a fost şi mai efervescentă. Astfel, la Iaşi un loc de veci ajunge şi la preţul unui loc de casă mai modest: 5.000 de euro. 

Cimitirile din Iaşi devin din ce în ce mai aglomerate, o contribuţie posibil să fi avut şi numărului mare de decese din ultimii ani, mai ales din perioada pandemică, atuci când numărul de morţi efectiv s-a dublat. Toate cimitirile de pe raza municipiului Iaşi nu mai au locuri disponibile, ci există doar acele disponibilităţi de rezervă, sau pentru situaţiile de urgenţă. Din acest motiv, tranzacţiile sunt tot mai puţine şi mai costisitoare.

Cele trei “situaţii de urgenţă ”, definite de Consiliul Local

„Locuri disponibile mai sunt doar pentru situaţiile de urgenţă, însemnând trei situaţii: fie deces la persoanele bătrâne, fie că persoana care face solicitarea are o vârstă înaintată, de peste 80 de ani, sau situaţia prin care se prezintă un act medical care dovedeşte faptul că acea persoană suferă de o boală incurabilă, care duce la un deces imediat”, ne declară Laurenţiu Ivan, director SC Spaţii Publice Iaşi (SPI), societatea din subordinea Primăriei care se ocupă şi de administrarea cimitirelor de pe raza oraşului Iaşi. Astfel, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt aproape nule. „Nu toată lumea poate concesiona, pentru că există un număr limitat de locuri, şi le păstrăm pentru aceste situaţii de urgenţă”, adaugă directorul SPI.

Cum se obţine un loc de veci în Iaşi?

Pentru a putea concesiona un loc de veci trebuie îndeplinite anumite condiţii, după cum se arată inclusiv pe site-ul SPI: solicitantul trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu (18 ani împliniţi la data formulării solicitării), domiciliul stabil în municipiul Iaşi, nedeţinerea în concesiune a unui alt loc de înhumare. Pe lângă aceste trei condiţii, actele necesare sunt: o cerere-tip, care se găseşte şi poate fi descărcată direct de pe site-ul societăţii, dar şi o copie a actului de identitate.

Preţul unei concesionări pentru şapte ani este de 70 de lei, iar pentru o perioadă nedeterminată costul este de 650 de lei, conform regulamentului aprobat de Consiliul Local în 2010.

Cel mai ieftin loc - 500 euro. Cel mai scump trece de 5.000 euro
Lipsa acută a locurilor de veci pe raza municipiului Iaşi a condus la o piaţă foarte efervescentă de cedare a concesiunilor către amatori, de către cei care le deţin deja. Iar efervescenţa acestei pieţe se vede deja pe site-urile de anunţuri. Ieşenii care au făcut rezervări de-a lungul timpului vând acum locurile de veci adesea la sume fabuloase.

Preţurile diferă de la un cimitir la altul, dar şi de locul unde este amplasat în cimitir, central sau marginal, sau de amenajarea acestuia. Analizând site-urile de vânzări, cele mai ieftine locuri nu scad sub 500 de euro, iar cele mai scumpe depăşesc uşor pragul de 5.000 de euro.

Cel mai scump loc de veci scos la vânzare în Iaşi este de 27.170 de lei (aproximativ 5.500 de euro): „Vând loc de veci. Cimitir Sf. Vasile, eu sunt proprietară, se vinde cu acte în regulă”, se arată într-un anunţ publicat luna aceasta. 

Unii proprietari dau locul de veci şi cu reduceri de Black Friday, doar pentru a-l vinde: „***BLACK FRIDAY*** Loc de veci cu acces direct din aleea pietruită, cavou liber cu 2 cripte, în cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, lângă parcela Eroilor din al doilea război mondial, la cca 150 m de poarta nr.2. 5300 euro, redus de la 6800 euro. Detalii la telefon***”, este adăugat în descrierea anunţului.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te