Președintele Germaniei: Să nu permitem pandemiei să scindeze societatea

DE Deutsche Welle | Actualizat: 19.04.2021 - 16:09
Preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a rostit un discurs impresionant la ceremonia dedicată victimelor Covid din Germania
Preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a rostit un discurs impresionant la ceremonia dedicată victimelor Covid din Germania

Germania a comemorat duminică la Berlin cele 80.000 de victime ale pandemiei COVID-19. Preşedintele Steinmeier a făcut apel la compasiune, omenie şi unitate.

SHARE

Să ne adunăm forţele, pentru a putea privi înainte, a fost unul din mesajele adresate la ceremonia desfăşurată la Berlin de preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier.

În contextul pandemiei, la eveniment au luat parte doar puţine persoane, între care alţi câţiva dintre responsabilii politici germani, cum ar fi cancelara Angela Merkel, preşedintele Bundestagului (camera inferioară a legislativului german), Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundesratului (camera superioară a Parlamentului), Reiner Haseloff, preşedintele Curţii Constituţionale, Stephan Harbarth, şi primarul guvernator al Berlinului, Michael Müller. 

Actul comemorativ a debutat cu o slujbă ecumenică la care au participat şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti precum şi ai celei musulmane din Germania. Bisericile din diferite colţuri ale ţării au amintit astăzi şi ele, în slujbele de duminică, de suferinţa celor dispăruţi şi durerea celor rămaşi, păstrând un moment de reculegere în memoria victimelor Covid. 

Citește și: Ce șpăgi mai iau polițiștii în România: de la pui cu mămăligă la motorină. Și mulți bani cash

„Compasiunea, un licăr de speranţă în vremuri tenebroase"

La rândul său, preşedintele Germaniei i-a asigurat pe cei îndoliaţi că "nu sunt singuri în durerea pe care o resimt şi în doliu". Frank-Walter Steinmeier a amintit totodată de cei care în clipele amare în care se luptau cu virusul necruţător n-au putut avea alături rude sau prieteni. "Vrem să ne gândim astăzi, ca societate, la cei care în momente grele au fost singuri în suferinţă şi moarte", a spus preşedintele. 

Ceremonia de stat în amintirea victimelor Covid din Germania, desfăşurată în Konzerthaus din Gendarmenmarkt, la Berlin Steinmeier a lansat un apel insistent concetăţenilor săi de a da dovadă de omenie şi compasiune, acestea fiind "un licăr de speranţă în vremuri tenebroase" şi totodată de unitate. "Să nu permitem pandemiei, care ne obligă oricum ca oameni la păstrarea distanţei, să ne şi scindeze ca societate". 

Citește și: Videochatista cu sparanghel anti-mască, faliment: datorii de zeci de mii de lei, credit Prima casă

„Haideţi să ne mai adunăm o dată forţele"

Preşedintele Germaniei a folosit prilejul şi pentru a mulţumi tuturor celor care s-au implicat profund şi şi-au riscat şi viaţa în aceste luni de pandemie: medicilor, personalului medical şi îngrijitorilor din spitale şi căminele de bătrâni.

Dintre care unii nu mai sunt printre noi. La ceremonia de stat din capitala Germaniei au luat parte şi cinci apropiaţi ai victimelor Covid, care au vorbit despre experienţele trăite, despre suferinţa celor dragi şi despre durerea pe care dispariţia acestora le-a pricinuit-o.

Aşa, de pildă, soţia unui medic răpus de Covid, în prima fază a pandemiei, aprilie trecut, la vârsta de doar 59 de ani. Spre deosebire de mulţi alţi apropiaţi, ea a avut măcar posibilitatea de a-i ţine mâna soţului pe patul de moarte, la spital.  

Referitor la tot ce s-a petrecut în acest răstimp de la izbucnirea pandemiei, la gestionarea crizei, Steinmeier a spus că are înţelegere pentru cei care, pe lângă suferinţa doliului, sunt cuprinşi de "resemnare şi mânie".

„Responsabilii politici", a spus preşedintele, "au fost nevoiţi să ia decizii dificile, uneori dramatice, pentru a împiedica o şi mai mare catastrofă".

Şi clasa politică a avut o lecţie de învăţat şi trebuie să analizeze greşelile făcute - dar nu astăzi, a adăugat Steinmeier, adresând explicit oamenilor rugămintea: „Haideţi să vorbim despre durere, suferinţă, indignare. Dar, privind în urmă, să nu ne consumăm prin acuzaţii de vină, ci să ne mai adunăm o dată forţele pentru a putea merge înainte pe un drum care ne va face să depăşim pandemia, dacă-l parcurgem împreună".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te