Președintele CNCD acuză CpF că face presiuni asupra instituției și distribuie știri false

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.09.2018 - 13:13
Asztalos Csaba, președintele CNCD, acuză presiuni ale Coaliției pentru Familie, care a fost reclamată pentru discriminare. FOTO: Newsweek România

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a acuzat presiuni privind plângerile de discriminare care vizează membri ai Coaliției pentru Familie.

SHARE

Totodată, Asztalos Csaba a spus că instituția ia în considerare să dea în judecată ziarul „România liberă”, susținător al CpF, pentru răspândirea de știri false. 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) analizează, în această perioadă, acuzații de discriminare aduse de asociația Accept și activistul Patrick Brăila împotriva Asociației Părinții pentru Ora de Religie (APOR), reprezentată prin purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, Ana Corina Săcrieru, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Ciprian, decanul Baroului Vrancea, șeful Inspectoratului Școlar Vrancea și directorul Ateneului Popular din Focșani. 

Motivul plângerii îl reprezintă un eveniment organizat de câțiva elevi din Focșani, la care urma să vorbească și activistul transgender Patrick Brăila. Atunci, APOR, alături de arhiepiscop și decanul Baroului Vrancea au cerut Ateneului Popular, care găzduia conferința „Women Talk”, să anuleze evenimentul, motivând că se dorea „să se facă propagandă homosexualității, lesbianismului și transghenderilor”. Conferința era despre drepturile femeilor și problemele LGBT și era organizată prin programul FLEX, finanțat de Departamentul de Stat al SUA. 

Citește și: Scandalul retragerii Strategiei de Educație Parentală din dezbaterea publică

Coaliția pentru Familie se simte reprimată ideologic 

La începutul săptămânii trecute, Coaliția pentru Familie, care include și APOR, a acuzat, într-un comunicat de presă, că CNCD încearcă să împiedice părinții să își educe copiii potrivit propriilor convingeri.  „Dacă acest drept constituțional va fi anihilat urmare a represiunii ideologice pe care o trăim, înseamnă că măsura acestei represiuni este aceea a unui veritabil sistem totalitar”, a mai susținut Coaliția pentru Familie, în comunicat. 

Și ziarul România liberă, coordonat de Iulian Capsali, susținător al CpF, a acuzat CNCD că nu poate imparțial, întrucât derulează un proiect împreună cu asociația Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT. Ziarul a susținut că proiectul respectiv „prevede inclusiv „contracararea utilizării abuzive a libertăţii religioase pentru a genera intoleranţă la adresa minorităţilor“ și promovarea „drepturilor persoanelor transgender, în privinţa recunoaşterii juridice a identităţii de gen şi a asigurării suportului medical în tranziţie.“

Conferința de presă a CpF. Avocata Ana Corina Săcrieru și președintele CpF, Mihai Gheorghiu, au acuzat că se încearcă o „reprimare ideologică”. Foto: Ziarul Lumina

Asztalos Csaba: „Informații false cap-coadă”

„Nu comentez acuzațiile, dar observ că, înainte să se pronunțe CNCD în orice plângere de acest gen, se creează presiune prin fel și fel de știri false. Am văzut că s-a vorbit și despre obiectivele acestui proiect cu Accept. CNCD este partener în acest proiect, care e finanțat de Comisia Europeană. Comisia Europeană nu finanțează proiecte anticonstituționale sau nedemocratice. Ei au spus că unul dintre obiective ar fi finanțarea tratamentului pentru schimbarea de sex, adică niște informații false cap-coadă. Ne gândim să îi dăm în judecată”, a precizat președintele CNCD, pentru Newsweek România

Asztalos Csaba s-a mai referit și la o serie de articole publicate în ziarul „România liberă”, spunând că „vor suporta consecințele legale pentru informații false privind obiectivele proiectului – că își propune să combată extremismul religios, prin limitarea libertății de exprimare”. 

Din ianuarie 2018 până în iunie 2019, Accept implementează, împreună cu CNCD, un proiect cu finanțare europeană, numit „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI”, care își propune să formeze reprezentanți ai autorităților publice din domeniul justiției, sănătății, educației și asistenței sociale să relaționeze cu persoane LGBT. 

Activist transgender: Campania CpF, semn al fricii 

Romanița Iordache, vicepreședintă a asociației Accept și expertă independentă a Comisiei Europene, a declarat, pentru Newsweek România, că CpF joacă acum cartea victimizării și „dacă te simți nevinovat, simplul fapt că are loc o procedură care este stabilită prin lege nu ar trebui să te deranjeze”. 

Patrick Brăila, activistul pentru drepturile persoanelor transgender atacat cel mai des de Coaliție, a spus că interpretează campania dusă de CpF drept „un semn al fricii și îngrijorării lor. Că atacurile nu s-au oprit din februarie încoace, e adevărat. Din păcate, lupta pentru drepturi a unei comunități vulnerabile este direct proporțională cu rezistența și ura la adresa ei”.  

Activistul Patrick Brăila, alături de avocata Iustina Ionescu și reprezentanta Accept, Teodora Ion-Rotaru, după audierea la CNCD. Foto: Accept

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te