Premierul Cîțu: Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul anului 2021

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.03.2021 - 09:00
Premierul Florin Cîţu a afirmat că a discutat în detaliu cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România, iar CE susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. / Foto: zf.ro
Premierul Florin Cîţu a afirmat că a discutat în detaliu cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România, iar CE susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. / Foto: zf.ro

Premierul Florin Cîţu a afirmat că a discutat în detaliu cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România, iar CE susţine eliminarea MCV la finalul acestui an.

SHARE

"Veşti bune pentru România! Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. Astăzi am avut o întâlnire cu doamna Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă. Am discutat în detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România. Guvernul României susţine acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE.

Respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezintă fundamentul politic primar al Uniunii Europene şi trebuie protejate cu îndârjire", a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Pagubă de 2.600 euro/lună pentru Adina Florea după desființarea Secției care investiga magistrați

Modificările "nefericite" aduse legilor justiţiei în perioada 2017 - 2019, eliminate

Cîțu spune că, alături de Comisia Europeană, Guvernul de la Bucureşti susţine eliminarea şi repararea modificărilor legislative "nefericite" aduse legilor justiţiei în perioada 2017 - 2019.

"Împărtăşesc dorinţa doamnei Jourova de a finaliza în prima jumătate a acestui an angajamentele cu privire la statul de drept pe care România le are ca stat membru al Uniunii Europene.

În acest sens, coaliţia legislativă şi Ministrul Justiţiei, în dialog continuu cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai societăţii civile, au un obiectiv european: să livreze o legislaţie care să garanteze independenţa justiţiei pe termen lung şi să reziste în faţa presiunilor politice conjuncturale. Procesul de recuperare a independenţei justiţiei a început şi va continua.

Citește și:

Șeful DNA, despre înființarea SIIJ: O insultă. DNA, gata să preia anchetele de corupție

Este un proces de vindecare. Nu va fi uşor, dar este inevitabil. Prin dialog civilizat şi dezbatere bazată pe argumente raţionale vom ajunge la un consens în interesul României pentru încheierea MCV şi pentru un stat de drept consolidat", a mai precizat Florin Cîţu.

PNL și USR PLUS susţin desfiinţarea SIIJ, AUR şi PSD sunt împotrivă

Deputaţii USR PLUS şi PNL s-au pronunţat, joi, la Comisia juridică, pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, reprezentanţii PSD au susţinut că acestei secţii nu i-a fost dat o şansă să lucreze din cauza lipsei resurselor, AUR a fost împotriva desfiinţării, iar UDMR a considerat că intervenţia adecvată trebuie să fie de ordin organizatoric.

Deputatul PNL Cristian Băcanu a afirmat că Secţia ar trebui desfiinţată, având în vedere că o serie de instituţii europene s-au pronunţat împotriva înfiinţării, iar această structură nu este funcţională.

"Din punctul meu de vedere, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ar trebui desfiinţată. Cred că aceasta este mandatul pe care acest legislativ l-a primit din partea alegătorilor. (...) Avem o serie de instituţii europene care s-au pronunţat împotriva înfiinţării unei astfel de secţii şi a modului de funcţionare a acestei secţii. Suplimentar faţă de argumentele aduse până acum, vreau să spun că există un dosar la Curtea de justiţie a UE şi avocatul general a emis un punct de vedere conform căruia înfiinţarea secţiei nu este conformă cu dreptul UE.(...) Când luăm o decizie politică trebuie să ţinem seama de faptul că această secţie a fost înfiinţată în mod defectuos. Pe de altă parte, modul în care s-a înfiinţat a fost gândit de către actorii politici la acel moment în asemenea manieră încât această structură să nu poată fi funcţională", a spus Băcanu.

Citește și:

Pensionarii speciali vor avea și superimunitate! Un nou succes al ministrului reformist al Justiției

Deputatul PSD Laura Vicol-Ciorbă a susţinut că desfiinţarea SIIJ nu trebuia să fie prima măsură luată de Guvern.

"Procurorii trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de independenţă, protejaţi de absolut orice formulă de presiune nejustificată. Cum un procuror poate să-şi desfăşoare activitatea independent când însuşi ministrul Justiţiei îşi permite să iasă public şi în limbaj suburban (...) să judece activitatea unor procurori? Primul lucru greşit pe care l-a făcut domnul ministru a fost să atace o instituţie a statului. SIIJ este o instituţie a statului, nu aceasta trebuia să fie prima măsură importantă luată de Guvern, implicare în justiţie. Justiţia trebuie lăsată liberă", a spus Vicol.

Ea a menţionat că acestei secţii nu i s-a dat o şansă să lucreze din cauza lipsei resurselor.

"Tot am vorbit de eficienţa acestei secţii. Nu putem să vorbim de o lipsă de eficienţă atâta vreme cât acestei secţii i-au lipsit resursele. Această secţie a funcţionat cu un număr infim de procurori pentru că toate posturile au fost blocate. Nu i-aţi dat o şansă să lucreze. Dacă dumneavoastră doriţi în continuare ca judecătorii să aibă dosare ascunse în sertarele procurorilor, dosare scoase la momentul potrivit ca judecătorii să dea soluţii bune pentru unii şi proaste pentru alţii, cred că a venit momentul să depăşim această stare", a adăugat deputatul PSD.

Deputatul UDMR Haju Gábor a apreciat că acest subiect trebuie discutat "calm", menţionând că intervenţiile în domeniul justiţiei trebuie făcute "atent şi în mod echilibrat".

"Subiectul a devenit controversat, ceea ce înseamnă că Guvernul şi Parlamentul trebuie să dezbată acest subiect să ajungă la o soluţie bună. Intervenţiile în domeniul justiţiei trebuie făcute atent şi în mod echilibrat. Nu suntem o instanţă în faţa căruia stă inculpatul SIIJ, dar se pare că această instituţie este deja discreditată. În raportul statului de drept se spune că continuarea activităţii secţiei poate afecta independenţa justiţiei.(...) Se pare că sunt anumite semnale. Ar trebui să ajungem la o soluţie conformă cu principiile de drept şi prevederile constituţionale. Consider că o intervenţie adecvată asupra SIIJ trebuie să fie de ordin organizatoric, menită să eficientizeze funcţionarea sistemului judiciar. Însă o măsură care vizează justiţia trebuie luată în aşa fel încât la aplicarea ei să nu rămânem cu atâtea semne de întrebare", a afirmat deputatul UDMR.

AUR este pentru menţinerea SIIJ, eventual reformarea ei, nu desfiinţarea, a afirmat deputatul Georgel Badiu.

"Să desfiinţăm SIIJ-ul oare este bine? Când faci pană la maşină, schimbi cauciucul sau dai maşina la fier vechi? Nu cumva trebuie să o gândim în sensul de a perfecţiona această structură şi să nu o desfiinţăm? Chiar dacă SIIJ a fost creaţia unor oameni rău intenţionaţi, talentul nostru trebuie să rezide în corectarea deficienţelor şi nu în distrugerea ei. Din ce ştiu eu, menţinerea SIIJ la acest moment este dorită de judecători pentru că au scăpat de pericolul unor abuzuri din partea DNA. Haideţi să nu ne erijăm în mâna care scoate castanele din foc pentru o parte a eşichierului politic pentru că ne vom juca cu desfiinţarea şi înfiinţarea de parchete în funcţie de cine câştigă alegerile la patru ani", a mai spus deputatul AUR.

Deputatul USR PLUS Alexandru Badea, preşedintele Comisiei juridice, a afirmat, la începutul şedinţei, că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, "într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România".

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind "nişte regrese". Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te