Predoiu: Șeful IPJ Constanța a demisionat. Ministrul anunță concluziile anchetei Corpului de Control

DE Alin Crișan | 28.08.2023 - 19:53
Predoiu: Șeful IPJ Constanța a demisionat. Ministrul anunță concluziile anchetei Corpului de Control - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cătălin Predoiu a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul tragediei de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit după ce au fost loviţi de o mașină condusă de un șofer drogat.

SHARE

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni la prezentarea raportului Corpului de control privind accidentul de la 2 Mai, că declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de control, va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei instituţiei.

Predoiu: Șeful IPJ Constanța a demisionat. Ministrul anunță concluziile anchetei Corpului de Control

Predoiu a spus că şoferul Vlad Pascu oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, şi trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, în plus, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor de înmatriculare.

„Am primit raportul de control astăzi, în cursul după-amiezii. Mă voi referi exclusiv la cazul Constanţa-Vama Veche, analiza evenimentelor de la Crevedia este în curs la nivelul departamentelor din minister şi în foarte scurgt timp, în aceatsă săptămână, vor fi prezentate de şeful DSU cncluziile acestei analize.

Citește și: Românii dintr-o țară europeană primesc bonusuri de sute de euro. Pentru ce îi ajută statul

Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de contro, va avea mai mutle puncte şi va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi curprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei MAI”, a spus Predoiu.  

Ministrul a ţinut să precizeze că „personal, a lăsat toată independenţa Corpului de Control în efectuarea controlului.

„Şeful Corpului de Control nu este numit de mine, nu l-am cunoscut până să ajung în minister şi nu am comunicat cu dânsul pe perioada controlului”, a spus ministrul.  

Cătălin Predoiu a menţionat că va prezenta exclusiv concluziile Corpului de control dar ulterior şi consideraţiile. 

„Niciuna dintre concluziile sau prounerile raportului ori din consideraţiile pe care le voi face şi deciziile pe care le voi anunţa nu pot şi nu vor înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a spus el.  

„Concluziile raportului arată încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor, pe fondul pregătirii profesionale precare ori nerespectării cu bună știință a regulilor de către polițiști. S-au stabilit carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență”, a precizat ministrul.

Una dintre concluziile Corpului de Control vizează cercetarea prealabilă a faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, Adrian Glugă. 

„Raportul propune următoarele măsuri. Declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege faţă de inspectorul şef de poliţie judeţeană Constanţa. Inspectorul general al IGPR va analiza şi dispune cu privire la declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege pentru mai mulţi lucrători de poliţie, un comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Constanţa, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie – şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie – operator 112”, a afirmat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că inspectorul şef Constantin Adrian Glugă şi-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcţie.

„Voi sesiza comisiile de disciplină şi voi transmite  Parchetului raportul întocmit de Corpul de Control”, a completat Predoiu.

De asemenea, Cătălin Predoiu a anunțat „o resetare completă” a MAI pe care o va începe din județul Constanța. Doi tineri, uciși de un șofer drogat Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, i-a lovit cu maşina în localitatea 2 Mai. El s-a urcat la volan după ce consumase mai multe tipuri de droguri.  

Citește și: Stațiile GPL din Crevedia, lipite de case, drumuri, magazine. Distanța de siguranță, încălcată

Anterior, tânărul fusese oprit de poliţie, în maşina sa fiind găsite substanţe psihoactive, însă el a fost testat doar pentru consum de alcool, fiind lăsat să plece cu asproximativ o oră înainte de producerea accidentului. 

Un adjunct al şefului IPJ Constanţa, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche au fost eliberaţi din funcţie, însă nu şi şeful IPJ Constanţa. De asemenea, pentru trei poliţişti – doi subofiţeri şi un ofiţer – a fost depusă plângere penală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te