Poți vota pentru europarlamentare la orice secție din țară. Urna mobilă nu e folosită în afară

DE Florentina Enache | 07.06.2024 - 08:47
Poți vota pentru europarlamentare la orice secție din țară. Urna mobilă nu e folosită în afară - Foto: INQUAM Photos / George Calin

Dacă nu te afli în localitatea de domiciliu, poți vota pentru europarlamentare la orice secție din țară. Urna mobilă nu e folosită în străinătate.

SHARE

Duminică, 9 iunie, au loc alegerile europarlamentare, dar și cele locale.

Au fost organizate 18.955 de secţii de votare în ţară şi 915 în străinătate, cele mai multe în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Poți vota pentru europarlamentare la orice secție din țară. Urna mobilă nu e folosită în afară

Românii trebuie să aleagă 33 de eurodeputaţi care să le reprezinte interesele la Bruxelles în următorii cinci ani, fiind intraţi în competiţia electorală 494 de candidaţi aflaţi pe listele partidelor sau înscrişi ca independenţi.

Românii pot vota la orice secție din țară pentru alegerile europarlamentare

Alegătorii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa. Însă, în cazul în care în ziua scrutinului alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, el poate vota la europarlamentare la orice secţie din ţară, fiind înscris în listele electorale suplimentare.

Citește și: Românii votează iar în Duminica Orbului. Ziua în care Ion Iliescu și FSN câștigau alegerile din 1990

Totodată, cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin - domiciliu, reşedinţă, turism -, pot vota la orice secţie organizată în afară numai dacă nu se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene.

Citește și: ALEGERI 2024 915 secţii de votare la europarlamentare, pentru românii din diaspora

Dacă alegătorul se regăseşte în tabel, acesta poate vota doar după ce semnează o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene.

Nu se utilizează urna mobilă în străinătate

În secţiile de votare din ţară se utilizează o singură urnă specială, iar în secţiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

Alegătorii netransportabili - care nu se pot deplasa din cauză de boală, invaliditate, internaţi într-o unitate sanitară, într-un cămin pentru persoane vârstnice sau alte aşezăminte sociale, persoanele reţinute, arestate preventiv, în arest la domiciliu şi aflate în închisoare, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale - vor putea depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Citește și: ALEGERI 2024 Cine se bate pentru Primăria Sector 2 din București?

La alegerile europarlamentare, alegătorul netransportabil care se află în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la secţia de votare la care este arondat, după domiciliu sau reşedinţă, după caz, iar votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară. În cazul în care alegătorul netransportabil se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiată secţie de votare de locul unde se află.

Cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse prin mijloace electronice şi fizic, prin intermediul oricărei persoane. Acestea trebuie să fie datate şi semnate olograf de către alegătorul care solicită urna specială. Vor fi însoţite de copii ale oricărui act din care rezultă situaţia de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil. Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie al alegătorului.

Citește și: Traian Băsescu: „După alegeri, va urma o creștere enormă de taxe”

Cererile pot fi depuse la biroul electoral al secţiei de votare competent inclusiv în ziua votării, fiind recomandat ca depunerea cererilor în preziua votării să se realizeze în intervalul orar 18,00 - 19,00, iar în ziua votării mai devreme de ora 14,00, pentru ca biroul electoral al secţiei de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoţeşte urna specială, votarea şi returnarea la secţia de votare a respectivei echipe anterior orei 22,00.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te