Poluarea a atins cote uriașe în capitala Indiei, iar aerul a devenit periculos de respirat

DE Daniel Toșa | 12.11.2021 - 13:11
Poluarea a atins cote uriașe în capitala Indiei, iar aerul a devenit periculos de respirat/FOTO: vox.com

Calitatea aerului din New Delhi s-a prăbușit din nou, vineri, după ce un strat gros de fum toxic a cuprins capitala indiană, relatează Reuters.

SHARE

Fumul gros a redus puternic vizibilitatea, iar indexul calității aerului a atins 461 pe o scală de la zero la 500, conform agenției pentru controlul poluării din India. Acest nivel de poluare duce la afectarea inclusiv a persoanelor sănătoase și îi va impacta puternic pe cei cu probleme de sănătate.

Concentrația de particule PM 2.5, extrem de otrăvitoare, a ajuns la o medie 329 de micrograme per metru cub de aer, pe parcursul a 24 de ore. PM2.5 este o particulă suficient de mică cât să poată pătrunde în plămâni, să intre în fluxul sangvin și să provoace boli respiratorii grave, inclusiv cancer de plămâni.

Citește și: Piloții afgani fugiți în Tadjikistan cu tot cu avioane de teama talibanilor, reținuți la Dușanbe

„Totul se transformă într-un coșmar. Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade”, a spus Gufran Beig, oficial guvernamental care se ocupă de monitorizarea calității aerului în India.

El spune că deși condițiile meteo care au favorizat apariția smog-ului se vor ameliora începând de sâmbătă, calitatea aerului ca rămâne foarte scăzută până în 17 noiembrie. Dacă incendiile continuă, însă, situația se va agrava.

Eforturile autorităților indiene de a opri arderea deșeurilor agricole, o sursă masivă de poluare în timpul iernii, nu au avut prea mare succes, deși au fost cheltuite miliarde de rupii, potrivit Digi24.

Citește și: Interlopii Zabar, Fildeș, Biță, Rafi, Decan, Noris și Țugui s-au încăierat la Poliție pentru o casă

New Delhi, categorisită drept cea mai poluată capitală a lumii, se confruntă în fiecare iarnă cu o scădere dramatică a calității aerului, din cauza arderii de deșeuri și de gunoi, emisiilor de carbon produse de vehicule, centralelor pe cărbune și altor emisii de tip industrial.

Locuitorii orașului au îndurat cea mai proastă calitate a aerului din acest an în 5 noiembrie, în timpul festivalului Diwali, la care petrecăreții au aruncat cu petarde în exces și au ridicat nivelul poluării la 463 din 500.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.