PNL și PSD hotărăsc astăzi data alegerilor prezidențiale. Care sunt cele două propuneri

DE Alexandra Lupascu | 25.06.2024 - 07:37
PNL și PSD hotărăsc astăzi data alegerilor prezidențiale. Care sunt cele două propuneri Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Liderii PSD și PNL se reunesc, marți, pentru a stabili definitiv data alegerilor prezidențiale.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că joi va fi adoptat actul normativ privind organizarea scrutinului, iar pe masă au rămas două variante: 15 sau 29 septembrie, scrie Mediafax. 

„În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Turul doi al alegerilor prezidențiale ar urma să fie organizat la două săptămâni distanță, dacă niciun candidat nu va obține 50% + 1 dintre voturi în primul tur de scrutin.

PNL și PSD hotărăsc astăzi data alegerilor prezidențiale. Care sunt cele două propuneri

Întrebat dacă varianta unui candidat comun PNL-PSD la prezidenţiale ar mai fi o alternativă viabilă a coaliţiei, Ciucă a răspuns: „În principiu, nu".

Despre varianta unui tandem preşedinte Ciucă - premier Ciolacu, liderul PNL a precizat că acest aspect nu a fost discutat, „pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat".

Referitor la funcţionarea coaliţiei în cazul în care preşedinţii PNL şi PSD ar candida fiecare la prezidenţiale, Ciucă a spus: „Da. Cum să nu? Este vorba de alegerile prezidenţiale, nu de guvernare".

El a pledat „pentru o atitudine de respect şi de decenţă faţă de cetăţeni".

Ce a decis PNL

„Până la urmă, indiferent de virulenţa dezbaterii politice pentru cea mai înaltă funcţie în stat, trebuie să ne gândim la cetăţeni şi la modelul pe care-l manifestăm. 

În alegerile locale a fost menţinut un nivel de decenţă total diferit faţă de alegerile trecute şi s-a arătat că se poate", a mai spus Ciucă.

Citeşte şi: Ce meserie a avut cel mai în vârstă candidat la alegerile locale? Are 100 de ani și locuiește singur

Liderul PNL a punctat că la alegerile europarlamentare „peste 50% din electorat a agreat formula de siguranţă şi stabilitate".

„La locale, scorurile însumate arată un procent mai mare decât rezultatul listei comune. Este în responsabilitatea noastră să gestionăm acest aspect şi dacă avem o comunicare calibrată putem să gestionăm situaţia astfel încât să nu ajungem la destabilizarea politică a ţării. 

Citeşte şi: Unde sunt cele mai strânse bătălii pentru primării.Tuță îi ia fața lui Clotilde la casele de pariuri

Vin cu mesajul de a rămâne cu picioarele pe pământ, un pic de echilibru şi de realism nu strică şi chestiunea cu a blama pe ceilalţi pentru o anumită atitudine nu cred că e cazul Partidul Naţional Liberal, că n-am făcut nimic în sensul acesta şi este bine, indiferent de partid, să ne uităm totuşi la ceea ce înseamnă un rezultat în alegeri.

(...) Rezultatul pentru PNL este unul cât se poate de echitabil - 30% vot politic, 1.146 de primării - 38% din numărul total de primării, avem 12.272 de consilier locali. 

Noi trebuie din toată această primă fază alegerilor să tragem învăţămintele care se cuvin, să stăm de vorbă cu oamenii şi să vedem ce avem de făcut în continuare", a transmis Ciucă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te