Înflorirea a început sâmbătă seară şi va dura până luni, potrivit paginii de Facebook a grădinii.
Este vorba despre o floare de Amorphophallus titanum, cunoscută sub numele de „floarea-cadavru", o specie care înfloreşte, de obicei, o dată la şapte până la zece ani. De această dată, însă, a avut nevoie de 15 ani pentru a atinge o înălţime de 135 de centimetri şi pentru a-şi deschide corola, eliberând astfel mirosul fetid caracteristic.
Floarea, cunoscută pe plan local sub numele de „bunga bangkai", miroase a carne în stare de putrefacţie şi produce cel mai respingător iz din lume, după care se ofileşte.
Expoziţia din capitala Australiei vine la doar două săptămâni după ce o floare din aceeaşi specie şi-a deschis corola la Grădina Botanică din Sydney, unde mii de vizitatori au venit să asiste la eveniment.
„Bunga bangkai" este originară din pădurile tropicale din Sumatra, Indonezia, şi este pe cale de dispariţie din cauza defrişărilor din pădurile în care creşte.
Odată ce inflorescenţa începe să fie vizibilă, aceasta creşte cu 10 centimetri pe zi până când atinge o înălţime de până la 2,5 metri şi o greutate de circa 75 de kilograme.
Evenimente similare au mai fost observate în ultimii ani în ţări precum Germania, Belgia sau Brazilia, în timp ce în Australia o astfel de plantă a înflorit în 2015 în oraşul Melbourne.