Primăria Sector 1 a anunţat că reconstrucţia Pieţei Matache intră în linie dreaptă.
„Reconstrucţia Pieţei Matache intră în linie dreaptă. Consiliul Local Sector 1 a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul de reconstruire a Pieţei Matache şi de revitalizare a cartierului Buzeşti - Berzei.
Este vorba de proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnico – economice şi a indicatorilor tehnico- economici ai obiectivului de investiţii "Modernizare şi refuncţionalizare/realizare construcţie nouă – Piaţa Matache", precizează Primăria Sector 1.
Citește și: Când vor avea bucureștenii apă caldă și căldură la discreție? Doar 1% din rețea, reabilitată în 2023
"După 10 ani de nedreptate, reconstrucţia zonei Matache intră de azi în linie dreptă. Este un proiect cheie pentru întreaga comunitate şi pentru istoria acestui oraş.
A fost o muncă intensă timp de doi ani la faza birocratică a acestui proiect, la care am lucrat împreună cu arhitecţi de renume, cu membri ai comunităţii din zonă, comercianţii din piaţă şi societatea civilă.
În elaborarea proiectului am ţinut cont de nevoile de modernizare ale întregului cartier şi de cerinţele de conservare a clădirilor de patrimoniu, care dau farmec acestui oraş", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, potrivit News.ro.
Piața Matache din București, care a fost demolată acum 10 ani, va fi reconstruită. Cum va arăta?
Punctul central al întregii investiţii îl constituie Hala Matache (Subsol + Parter), unde Primăria Sectorului 1 va integra elemente din construcţia originală şi care va păstra destinaţia de piaţă agro-alimentară.
Administraţia locală a Sectorului 1 şi-a propus să atragă aici producătorii din jurul Capitalei, arată primăria.
Citește și: VIDEO Autostrada București, deschisă abia în 2027? Care tronson poate rămâne fără constructor?
”Pentru revitalizarea zonei din jurul pieţei, Primăria Sectoruluiu 1 implementează cele mai bune modele din alte capitale europene. Vrem să construim zece spaţii comerciale (Subsol + Parter+ Terasă circulabilă), parcare subterană - 165 de locuri de parcare (12 locuri vor avea staţii de încărcare electrică), locuri de parcare pentru biciclete, spaţii verzi, mobilier stradal adecvat stilului arhitectural, trotuare etc.
Pavilioanele pieţei vor fi imobile cu o performanţă energetică foarte ridicată, cu un consum de energie aproape egal cu zero. Important: accesul auto va fi interzis în interiorul întregii zone”, mai spune primăria.
“ Împreună cu echipa mea vom face tot ce ţine de noi ca Piaţa Matache şi întregul cartier Buzeşti-Berzei să renască şi să refacem o parte din istoria acestui oraş care a fost distrusă abuziv de fostele administraţii locale”, a mai precizat edilul Clotilde Armand.
Între 2010 și 2014, Primăria Capitalei a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni din zona Buzești - Berzei. A fost demolată Piața Matache, au fost demolate monumente istorice și case banale.
În decembrie 2018, hotărârea Consiliului General prin care au fost expropriate și demolate zeci de imobile pentru lărgirea străzii Buzești a fost declarată ilegală.
“Curtea de Apel București a stabilit că Hotărârea 262/2006, prin care Consiliul General al Municipiului București a declarat proiectul Berzei Buzești ca fiind de utilitate publică, este ilegală, a anunțat Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia a fost pronunțată în dosarul 52796/3/2011 și este definitivă, confirmând hotărârea dată în luna aprilie de Tribunalul București. Procesul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul în 2011.