Fenomenul geologic rar atât în România, cât şi la nivel european, poate fi văzut în comuna Scorţoasa din judeţul Buzău. "Este un fenomen natural, un afloriment care se manifestă din cele mai vechi timpuri şi care consider că trebuia pus în valoare", a declarat Vasile Săcuiu, primarul comunei Scorţoasa.
În trecut, locuitorii din zonă îşi făceau mici săpături unde se acumula petrol şi de-a lungul timpului îl foloseau pentru aprins focul, pentru tratarea rănilor animalelor.
Petrolul a început să iasă singur la suprafaţă în România. Cum explică specialiștii fenomenul?
"Petrolul a ajuns singur la suprafaţa solului, ajutat de gazele naturale, este un fenomen similar cu cel de la Vulcanii Noroioşi doar că acolo întâlneşte apă şi argilă nisipoasă, aici este petrolul pe care gazele naturale îl scot la suprafaţa pământului", a explicat Vasile Săcuiu, conform Observator.
Citește și: UE, dată în judecată pentru taxarea mașinilor electrice din China de producătorii chinezi și BMW
Acum, autorităţile îşi doresc să profite de potenţialul turistic al zonei după ce fenomentul a intrat în atenţia Geoparcului Ţinutul Buzăului, recunoscut de UNESCO. 30 de voluntari au ajutat la înfrumuseţarea zonei de aproximativ 100 mp.
"Izvoarele acelea de petrol au apărut acum aproape doi ani în zonă. Toată lumea a fost de acord că le putem transforma într-o resursă turistică. Cu potecă de acces, cu un pod, cu o cărare de jur împrejur, cu panouri care spun povestea formării petrolului", spune Răzvan Popa, manager Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului.
Pentru localnici, petrolul nu reprezintă o sursă de bucurie. În sat nu există apă curentă, iar cei care încearcă să sape fântâni, în loc de apă dau de petrol.