Peste 57% din școlile din România depășesc normele de poluare a aerului cu particule fine (studiu)

DE Daniel Toșa | 07.10.2021 - 12:50
Peste 57% din școlile din România depășesc normele de poluare a aerului cu particule fine (studiu)/FOTO: Unsplash

Peste 57% dintre şcoli au depăşit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale OMS, iar 41,5% depăşesc normele NO2, arată o analiză Airly în România realizată în perioada 15 august 2020 - 30 septembrie 2021 pe 3.700 de şcoli

SHARE

„Primul fapt pe care l-am descoperit este că 41,5% dintre copiii din România respiră aer care are depăşite normele de NO2", a a declarat Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că NO2 afectează sistemul respirator al copiilor putând cauza astm sau poate face astmul mult mai sever. Principala cauză a poluării cu NO2 este traficul auto, scrie Agerpres.

Conform unui comunicat de presă al Airly, din 3700 de şcoli analizate din întreaga ţară, peste 57% depăşesc noile norme de poluare a aerului de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) şi 41,5% depăşesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre şcoli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în şcolile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ŞcolileRespiră, alături de partenerii Bolt şi Philips, care îşi propune să extindă reţeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea şcolilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea şcolilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunţate în luna septembrie a acestui an de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 - care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului şcolar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calităţii aerului au fost depăşite. Mai mult, depăşirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate şcolile analizate.

În comunicat se precizează că nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător - în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depăşită în 8,9% din şcolile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potenţial mai dăunătoare (PM2.5) este depăşită în 56,8% din şcoli. Majoritatea staţiilor de monitorizare din reţeaua naţională nu măsoară concentraţiile de PM2,5, în timp ce toţi senzorii Airly măsoară aceste concentraţii şi completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influenţează dezvoltarea bolilor respiratorii şi a celor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de ştiinţă britanici şi americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Citește și: Interlopul Șoarecu, lăsat lat în cimitir de trei bărbați cu cagule

Studiul Airly include şi evoluţia anuală a poluării aerului în apropierea a 3700 de şcoli din România pe baza datelor din propria reţea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depăşite, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2020, aceste standarde au fost depăşite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care măreşte poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării - care are ca rezultat concentraţii mai mari de NO2, PM2.5 şi PM10.

Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly şi staţiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deşi monitorizarea calităţii aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% dintre şcolile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.