Penibila scrisoare a lui Dăncilă către liderii de la Bruxelles. Protocoalele încălcate de premier

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.08.2018 - 13:13
Dăncilă și Juncker, la ultima întâlnire de la Bruxelles

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, joi, o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care a încălcat mai multe protocoale diplomatice.

SHARE

Surse diplomatice au declarant, pentru Newsweek România, că cel puțin două lucruri sunt neprofesioniste în privința scrisorii pe care premierul Dăncilă le-a trimis-o celor doi lideri de la Bruxelles. 

„Conform procedurilor diplomatice, scrisoarea, ca orice alt document venit din partea Guvernului, ar fi trebuit trimisă Reprezentanței permanente a României la Bruxelles, iar de aici se trimite Comisiei Europene. Asta e procedura firească, pe care doamna Dăncilă nu a respectat-o. Apoi, un lucru șocant este că a trimis această scrisoare în limba română. Până acum, cel puțin, trimitea adresele, documentele în engleză, lucru pe care nu l-a mai făcut acum”, au declarant, pentru Newsweek România, sursele citate. 

Dăncilă vorbește despre lovituri de stat

În scrisoarea adresată liderilor Comisiei Europene, Viorica Dăncilă are un mesaj de-a dreptul halucinant, susținând că protestul diasporei, din 10 august, a fost, de fapt, o încercare de lovitură de stat, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis că ar fi în spatele acestui scenario. 

„Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, susține Viorica Dăncilă în scrisoarea trimisă conducerii Comisiei Europene.
 „De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”, a precizat premierul.
 Șefa guvernului de la București susține în scrisoarea trimisă la Bruxelles că protestul din 10 august a fost organizat în contextul ”receptării pozitive în mare parte” a bilanțului primelor șase luni de guvernare, dar că, din cauză că ”obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociațiile românilor din străinătate, inițiatoare ale manifestației, s-au retras din organizarea protestului”.
 „Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public”, mai arată Dăncilă. Totodată, ea susține că ”forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”.
Informația despre scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, a fost publicată inițial de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media.Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -