Parada de 1 Decembrie. Ce sisteme moderne de armament, inclusiv o drona BAYRAKTAR, putem vedea

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 29.11.2024 - 13:27
Parada de 1 Decembrie. Ce sisteme moderne de armament, inclusiv o drona BAYRAKTAR, putem vedea - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Parada de 1 Decembrie. Ce sisteme moderne de armament, inclusiv o drona BAYRAKTAR, putem vedea - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul acesta, la parada din București participă aproximativ 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, MAI, SRI, STS, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave.

SHARE

Anul acesta, la parada din București participă aproximativ 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, MAI, SRI, STS, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave.

“În ultima perioadă, eforturile Statului Major al Apărării s-au concentrat  atât pe  înzestrarea Armatei României cu tehnică militară modernă, compatibilă și interoperabilă cu cea aflată în dotarea armatelor statelor membre NATO, cât și pe echiparea militarilor români cu uniforme și articole de echipament care să asigure condițiile de confort, mobilitate și protecție specifice câmpului de luptă modern, în diferite condiții climaterice, geografice și de mediu”, a transmis MApN.

Parada de 1 Decembrie. Ce sisteme moderne de armament, inclusiv o drona BAYRAKTAR, putem vedea

În aces an, este pentru prima dată când în compunerea dispozitivului aerian, alături de aparatele de zbor convenționale, participă și aeronavele fără echipaj uman la bord BAYRAKTAR TB2. Acestea au intrat în înzestrarea Forțelor Terestre Române începând cu luna iunie 2024. În premieră, cu ocazia Zilei Naționale a României , o aeronavă a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere "DECEBAL" va transmite în timp real parada militară cu ajutorul unor imagini luate de la o înalțime de 1.500 de metri.

Militarii străini

De precizat, împreună cu  militarii români, la paradă vor defila și militari străini, din cadrul mai multor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Marele Ducat de Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Militarii români vor etala la defilare sisteme de armament de excepție. De exemplu, dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR-330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu”, ce va purta drapelul tricolor. Cei prezenți vor mai putea vedea elicoptere Sikorsky Blackhawk S-70m, EC-135 sau SA 365 N Dauphin.

Apoi, Piața Arcului de Triumf va fi survolată de o formație de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Va urma o formație mixtă formată dintr-o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni şi două aeronave IAR-99 Standard, din dotarea Bazei de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic. 

Momentul de vârf va însă survolarea zonei de celebrele avioane F-16 Fighting Falcon.

Tehnica de excepție, scoasă la defilare

În fine, la sol va defila și tehnica de excepție pe care o are Armata României. În primul rând vorbim de Joint Light Tactical Vehicle, care au intrat în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, în anul 2023. Datorită blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce acțiuni de luptă în cele mai ostile condiții, asigură protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie și loviturilor aruncătoarelor de grenade. 

Apoi vorbim de vehiculele de luptă TOYOTA, model Land Cruiser modificat pentru structurile de operații speciale, echipate cu mitraliere de calibru 7,62 mm, au intrat în dotarea structurilor de operații speciale române începând cu anul 2023.

Citește și: Când a fost prima paradă militară la Arcul de Triumf? Monumentul actual, inaugurat de un 1 Decembrie

În plus, vorbim de sisteme de lansare a rachetelor antiblindate dirijate SPIKE LONG RANGE, blindate PIRANHA 5, deja celebrele HIMARS, mașinile de luptă ale infanteriei, MLI 84 M JDERUL, tancurile TR 85 M1 „Bizonul”, complexele antiaeriene GEPARD, care au făcut carieră în Ucraina, dar nu în ultimul rând sistemele antiaeriene PATRIOT.

Restricții de circulație

Parada de 1 Decembrie va începe la ora 10.00, iar traficul va fi restricţionat total pe Bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe Şos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe Str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi Bd. Mărăşti), pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, precum şi pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi Bd. Mărăşti).

Citește și: Rețetă specială de fasole cu ciolan, pentru Ziua Națională. Ce ingredient o face deosebită de altele

Participarea la evenimente este permisă publicului larg, cu respectarea măsurilor de siguranță și a indicațiilor autorităților. Este recomandat ca spectatorii să ajungă din timp pentru a evita aglomerația și pentru a se bucura de spectacolul oferit de forțele armate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te