Pădurile vor fi supravegheate cu tehnologii avansate și hărți satelitare pentru traficul lemnului

DE Alexandra Lupascu | 29.01.2024 - 16:51
Pădurile vor fi supravegheate cu tehnologii avansate și hărți satelitare pentru traficul lemnului Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Autoritățile vor să monitorizeze traficul ilegal de material lemnos și a investit sume importante pentru a susține activitatea prin tehnologii avansate.

SHARE

Ministrul Mediului a declarat într-o conferinţă de presă că în 2018 au fost emise în medie 11.400 de avize pe zi, în 2019 au fost emise în medie 11.600 de avize pe zi şi în 2020 au fost emise în medie 12.100 de avize pe zi în SUMAL.

”Vedem o diferenţă destul de mare 2,7 milioane de avize au apărut în plus în SUMAL 2.0 în 3 ani de funcţionare. Asta mă face să îndrăznesc să cred că o parte din piaţa neagră a lemnului a ieşit la suprafaţă de când SUMAL 2.0 o supraveghează.

Acelaşi lucru îl putem observa şi dacă ne uităm la volumele de lemn care au plecat oficial din pădurile ţării, în perioada în care funcţiona SUMAL 1.0 şi SUMAl 2.0 aici vedem o diferenţă importantă de circa un million de metric ubi care pare că au apărut la suprafaţă odată cu intrarea în funcţiune a sistemului SUMAL 2.0 şi ca să dau un exemplu în ultimul an de funcţionare a SUMAL 1 volumul oficial tăiat din pădurile noastre era de 18,6 milioane de metri cubi în timp ce imediat după intrarea în vigoare a SUMAL 2.0 în anul 2021 volumul a ajuns la 19,4 milioane, conform news.ro.

Pădurile vor fi supravegheate cu tehnologii avansate și hărți satelitare pentru traficul lemnului 

Putem să spunem şi că s-a tăiat pur şi simplu mai mult în 2021 faţă de 2020 însă specialiştii cu care m-au consultat cred că această creştere de un million de metri cubi într-un singur an ar putea să însemne şi fiscalizarea unor cantităţi care în trecut erau recoltate cu ocolirea legii”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a completat că ”una dintre aceste vulnerabilităţi este legată de faptul că opţiunea de a fi online sau ofline în timpul activităţilor în pădure aparţine utilizatorului şi asta nu e deloc în regulă”

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

”Există bineînţeles suprafeţe de fond forestier unde nu există acoperire GSM, însă anumiţi utilizatori de aplicaţie opresc datele mobile şi în zonele cu semnal.

Asta înseamnă că, la acel moment, conexiunea cu serverul SUMAL 2.0 se întrerupe şi că în acel interval de timp utilizatorii pot recurge la fapte ilegale”, a arătat el.

Oamenii anunță la 112 traficul ilegal de lemn

Fechet a mai delcarat că, în legătură cu apelurile la 112, ”nu mai puţin de 2520 de transporturi ilegale au fost depistate în ultimii 3 ani”. 

”În legătură cu vulnerabilităţile care astăzi există dar şi pentru că ne pregătim să supraveghem pădurea cu tehnologii avansate, hărţi satelitare, camere de supraveghere video şi tehnologia LIDAR, am decis împreună cu colegii de la STS să începem dezvoltarea versiunii SUMAL 3.0.

Citește și: Un pădurar a primit șpagă cafea ness ca să „închidă ochii” la furtul de lemne. Decizia justiției

Ne dorim ca SUMAL 3.0 să elimine orice vulnerabilitate constatată şi să pregătească aplicaţia pentru viitoarele tehnologii inovative şi noile cerinţe operaţionale”, a anunţat ministrul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te