Orban răspunde la criticile lui Barna: „Nu poți să nu susții investiții care îmbunătățesc viața”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.05.2020 - 09:55

Premierul Ludovic Orban consideră că atitudinea de luni a preşedintelui USR din Camera Deputaţilor nu a fost una "contondentă" la adresa Guvernului, ci a reprezentant expunerea unor idei programatice pe care partidul condus de Dan Barna le susţine.

SHARE

"Nu mi s-a părut contondentă. Domnul Barna a expus câteva din ideile pe care le au cei de la USR în programul pe care l-au prezentat public, cu unele putem fi de acord, cu altele nu putem fi de acord.

În privinţa pensiilor, readuc aminte că proiectul de lege care a fost votat de Parlament privind desfiinţarea pensiilor speciale este un proiect de lege iniţiat de Partidul Naţional Liberal şi că nu avem nicio vină pentru faptul că a fost declarată neconstituţională legea de către Curtea Constituţională", a declarat Ludovic Orban la B1TV, întrebat ce părere are despre atitudinea "contondentă" a liderului USR, Dan Barna, care a criticat luni în plenul Camerei Deputaţilor anumite politici guvernamentale.

Orban a repetat că în ceea ce priveşte IMM Invest a mai furnizat explicaţii: "În ceea ce priveşte derularea programului din perspectiva Fondului de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, aplicaţia a fost online, durata de procesare a cererilor a fost rapidă, s-a revenit la cereri care nu aveau toate datele necesare pentru a fi transmise aplicaţiile către bănci.

Fondul a trimis către bănci aceste aplicaţii. Procedura în cadrul băncilor este o procedură un pic mai lungă, pentru că este vorba de mii de cereri care sunt adresate iar banca procesează aceste cereri şi chiar dacă ia decizia de a selecta o companie pentru a-i acorda creditul, după această decizie urmează nişte proceduri până la încheierea contractului de creditare.

Ca atare, programul IMM Invest este un program extrem de util pentru întreprinderile mici şi mijlocii, este un program care va genera efecte favorabile şi veţi vedea într-un prim orizont de timp nu foarte lung că foarte multe companii vor beneficia de aceste credite", a spus Orban.

Cât priveşte afirmaţiile lui Barna în legătură cu faptul că proiectul privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală ar trebui blocat, pentru că este "un proiect care favorizează şi care drenează banii către baronii locali", premierul a replicat că "nu este pentru prima oară în România când există programe de investiţii către localităţi".

„De ce nu renunțați la acest program al PSD”, a fost întrebat Orban în cadrul emisiunii. Răspunsul premierului a fost:

„Nu este prima oră când avem astfel de prograne de investiții pentru localități. Comunitățile locale au nevoie de infrastructură. Sunt multe localități, mai ales în mediul rural, care au nevoie de aceste investiții. Dacă nu dispui de infrastructură, este greu să atragi investitori, e greu să te dezvolți. Așadar, că vorbim despre lucrări de asfaltare, de canalizare, etc., este nevoie să le sprijinim.

Sigur, am moștenit lista cu proiecte de la PSD, nu am făcut noi selecția, dar atâta timp cât investițiile sunt benefice, atât pentru mediul rural, cât și urban, vom permite să se realizeze. Desigur că le verificăm în prealabil. Nu am dispus plăți unde s-au prezentat proiecte care nu s-au realizat în integralitate, încercăm să impune o disciplină în această privință.

Dar nu poți să nu susții un program de investiții care îmbunătățește calitatea vieții. Programe de genul acesta există încă de pe vremea Convenției (…). Întotdeauna a existat o resursă din bugetul central pentru investițiile din plan local”, a răspuns Orban.

Liderul USR, Dan Barna, a sugerat în mai multe rânduri că liberalii păstrează practica PSD – prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care constituia o resursă de la bugetul de stat pentru așa zișii baroni locali.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te