Operaţie pe creier, prin pleoapă. Pacientul a scăpat de epilepsie cu bisturiul

DE Alexandra Lupascu | 06.03.2024 - 16:46
Operaţie pe creier, prin pleoapă. Pacientul a scăpat de epilepsie cu bisturiul foto: Foto Daniel Iancu/ Facebook-SUUMC

O operație pe creier prin pleoapă a fost realizată, în premieră în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 ani, a scăpat de crizele de epilepsie care îl chinuiau încă din copilărie.

SHARE

Operația a fost realizată la finele anului trecut, depășindu-se, astfel, o nouă barieră, spun reprezentanții spitalului. Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” este singura unitate de stat la nivel național în care se efectuează, de aproximativ doi ani, frecvent operații de chirurgia epilepsiei.

Pentru pregătirea acestei intervenții de mare complexitate specialiștii au apelat la reconstrucții tridimensionale, exersând atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania.

"Acest gen de operații necesită o abordare minim invazivă, prin care să fie înlăturată o zonă din creier care este răspunzătoare de apariția crizelor de epilepsie, însă fără a crea noi cicatrici care să fie, la rândul lor, generatoare de crize, conform Antena3.

Operaţie pe creier, prin pleoapă. Pacientul a scăpat de epilepsie cu bisturiul 

Este un deziderat dificil de atins, dar cu tehnicile moderne de lucru rezultatele sunt extrem de promițătoare”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Pacientul operat în premieră națională la spitalul de stat are 49 ani, făcea crize epileptice încă din copilărie și este cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major la nivelul emisferului cerebral stâng (în perioada perinatală)

Citește și: Mai multe analize medicale gratuite, de la 1 iulie. Cine beneficiază de aceste facilități

Frecvența crizelor era de trei-patru pe săptămână în momentul în care a ajuns în atenția echipei de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central.

Cazul investigat de specialiști s-a dovedit extrem de dificil de abordat neurochirurgical prin metodele deja uzitate, existând riscul ca, dacă lucrurile nu ies ca în teorie, pacientul să aibă tulburări severe de memorie.

Așa s-a decis să se apeleze la o soluție încă neîncercată în România, utilizată strict în chirurgia oculoplastică.

Pacientul avea trei-patru crize de epilepsie pe săptămână

O echipă multidisciplinară, din au făcut parte neuroepileptologi (conf. univ. dr. Ioana Mîndruță, dr. Irina Oane), neurochirurg (cpt. Dr. Ciobotaru Georgian), anestezist (prof. univ. col. dr. Dan Corneci) și oftalmolog (col. dr. Horațiu Manole), a stabilit astfel că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi.

Citește și: Lista spitalelor de stat unde te poți programa online. Numărul lor va crește în perioada următoare

Intervenția a durat șase ore, echipa neurochirurgicală fiind formată din cpt. dr. Georgian Ciobotaru - medic specialist neurochirurg și lt. dr. Mădălina Ancuța – medic rezident neurochirurg.

Neurochirurgii au fost asistați de o echipă anestezică  (dr. Ligia Torsin, medic specialist ATI și medicii rezidenți ATI – dr. Anca Raluca Achim și dr. Andra Georgiana Nenciu, condusă de prof. univ. dr. Dan Corneci).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te