OMS îl ajută pe Putin: somează Ucraina să distrugă agenții patogeni inventați de Lavrov

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 11.03.2022 - 19:52
Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic a confirmat că OMS a luat în serios tema lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei Foto: captură Youtube

Organizația Monidală a Sănătății a reacționat rapid la acuzațiile lui Lavrov, cerând insistent Ministerului ucrainean al Sănătăţii să distrugă ''agenţii patogeni de mare risc'' care ar putea exista în laboratoarele de acolo. Nimic despre cele 35 de spitale distruse de ruși.

SHARE

Până acum nu există nicio dovadă despre ce fep de agenți patogeni ar avea Ucraina și nici despre cum ar putea fi aceștia utilizați.

Citește și: Forțele armate române în caz război: trupe de comando, baze aeriene și maritime. Lista completă

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a lansat tema armelor chimice care ar fi făcute în Ucraina cu banii americanilor. 

Citește și: Cât îți oferă România ca să fii voluntar și să-ți aperi țara în cazul unui război

Analiștii americani au arătat că acesta este tipul de dezinformare folosit de ruși pentru a-și crea pretextul de a folosi arme chimice în Ucraina. 

Citește și: Generalul-tenismen al Armatei Române Ilie Năstase, despre războiul din Ucraina: „Mie mi-e frică”

„Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze cu ajutorul acestora o falsă justificare pentru alte acțiuni.

Este absurd. Este genul de operațiune de dezinformare pe care am văzut-o în mod repetat de la ruși de-a lungul anilor în Ucraina și în alte țări, acuzații care au fost demontate. Este un exemplu al tipurilor de pretexte false pe care am avertizat că le-ar putea inventa rușii”, a scris  purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Însă Organizația Mondială a Sănătății a preferat să-l asculte, mai degrabă, pe Serghei Lavrov, creându-i lui Putin încă un alibi.

Cum îl ajută OMS pe Putin

Recomandarea OMS a fost anunţată prima dată de Reuters şi este confirmată vineri de ediţia online a postului CNN, care menţionează un email de răspuns primit din partea acestei organizaţii.

''Organizaţia Mondială a Sănătăţii promovează biosecuritatea laboratoarelor, de exemplu prevenirea eliberării accidentale sau deliberate a agenţilor patogeni. Ca parte a acestei activităţi, OMS a recomandat cu tărie Ministerului ucrainean al Sănătăţii şi altor organisme responsabile să distrugă agenţii patogeni de mare risc, pentru a preveni potenţiale scurgeri'', a transmis către postul CNN purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Recomandarea OMS nu are legătură cu acuzaţiile Rusiei despre încercări ale Ucrainei de a crea arme biologice cu ajutorul SUA, acuzaţii dezminţite de Kiev şi Washington.

Moscova a cerut vineri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU asupra ''activităţilor militare biologice ale SUA pe teritoriul Ucrainei''. Guvernul rus a susţinut că armata sa a descoperit în Ucraina urme ale unei ''eliminări de urgenţă'' a urmelor unor astfel de activităţi şi care oferă indicii asupra existenţei unui presupus program militar biologic dezvoltat în Ucraina şi finanţat, potrivit Moscovei, de către SUA, relatează agenţia EFE. În replică, Washingtonul a acuzat Moscova că ea ar pune la cale folosirea unor arme chimice sau biologice în Ucraina.

OMS, niciun cuvânt despre spitalele distruse de ruși

Șapte persoane au fost rănite după lovitura aeriană a Rusiei care a fi lovit spitalul de copii și secția de maternitate din Mariupol acum două zile.

Printre cei răniți se află femei în travaliu, a spus guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Până acum, militarii ruși au distrus 35 de spitale din Ucraina, însă OMS nu a avut nicio reacție. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te