Observatorii independenți: Cutii de carton pe post de urne de vot și „turism electoral bisericesc”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.10.2018 - 08:40
Inquam Photos

Observatorii independenți au arras atenția că urnele din mai multe secții de votare din București sunt improvizate din cutii de carton capsate pe margini, iar în Dâmbovița, preoții merg din ușă în ușă ca să scoată oamenii la vot, potrivit Expert Forum și Funky Citizens.

SHARE

La secțiile 325-327 (București) urnele sunt cutii de carton capsate pe margini, nesigilate. În mai multe secții, urnele nu sunt sigilate corespunzător, potrivit observatorilor independenți. 

De asemenea, oamenii au semnalat la call center-ul pus la dispoziție de Funky Citizens și Expert Forum și “situații de posibil turism electoral, inclusiv „turism electoral bisericesc”, cum e cazul unei situații la limita legalității din județul Dâmbovița, unde ni s-a comunicat că preotul și dascălul merg din poartă în poartă pentru a mobiliza electoratul la vot. De asemenea, ar fi fost identificați și reprezentanți ai Episcopiei Târgoviște care-i îndemnau să voteze pe cetățeni. Un caz similar în care preotul aduce oameni la vot a fost raportat și în Dobroești, județul Ialomița”. 

Probleme au avut și observatorii independenți cărora nu li s-a permis accesul în secțiile de votare 25 și 26 din Botoșani și la secția 207 din Sf. Gheorghe, jud. Ialomița, precum și la Secția 105 din Bacău.

Citeste și: Referendum: Tentative de fraudă, furturi ale buletinelor și îndemnuri ilegale la vot

În continuare, “alegătorii și observatorii sesizează prezența unor materiale de propagandă care nu au fost înlăturate în ziua votului. Spre exemplu, bannere care promovează participarea la referendum au fost observate atât în București (Scoala 128), Str. Griviței (Buzești) cât și în țară, în Focșani (Secția 21, Colegiul A.I. Cuza), localitățile Urlați și Bușteni. Am sesizat mai multe primării, secții de poliție și birouri electorale cu privire la prezența acestora. Am sesizat prezența în Sectorul 1 a unor bannere prin care primarul Daniel Tudorache promovează opțiunea „DA” la referendum”, mai atrag atenția cele două ONG-uri. 

În diaspora, la Londra, un grup de români îmbrăcați în port popular cânta din bucium, flutura steaguri tricolore (cu lupul dacic) și striga „hai la vot”, însă au fost avertizați de președintele secției de votare și au încetat. La Varșovia, două autocare cu turiști au ajuns la Ambasada României după ora 14 și, după două ore, au votat, crescând numărul electorilor din acea secție de la 7 la circa 80.

Dacă observați o neregulă la vot, o puteți comunica la call-center-ul pus la dispoziție de Expert Forum și Funky Citizens, la numerele de telefon 0800 080 200(pentru România) și +40212 039 020 (pentru diaspora). Call-center-ul este deschis între orele 06.00 și 22.00.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te