Obișnuiești să arunci hârtii și mucuri de țigară pe jos? Te-ar putea costa cât două salarii minime

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.02.2024 - 08:22
Obișnuiești să arunci hârtii și mucuri de țigară pe jos? Te-ar putea costa cât două salarii minime - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Obișnuiești să arunci hârtii și mucuri de țigară pe jos? Te-ar putea costa cât două salarii minime. Primarul general al Capitalei propune o creștere semnificativă a amenzilor pentru poluarea cu deșeuri în oraș, inclusiv pentru aruncarea hârtiilor și mucurilor de țigară.

SHARE

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, propune o lege care ar putea să împovăreze financiar pe cei care poluează orașul cu deșeuri și distrug spațiile verzi.

Obișnuiești să arunci hârtii și mucuri de țigară pe jos? Te-ar putea costa cât două salarii minime

Potrivit proiectului, aruncarea deșeurilor pe stradă, inclusiv hârtii și resturi de țigări, ar putea atrage amenzi de până la două salarii minime pe economie.

Proiectul propus de primarul Nicușor Dan urmărește să descurajeze actele de vandalism asupra vegetației urbane și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu în rândul cetățenilor și companiilor.

Citește și: 30.000 de lei amendă pentru un bărbat din Argeș. Ce au descoperit jandarmii în spatele casei

Amenzile prevăzute în proiect nu se limitează doar la aruncarea deșeurilor pe jos, ci vizează și alte acțiuni dăunătoare, precum deteriorarea mobilierului urban sau tăierea ilegală a copacilor sau a florilor.

Ce infracțiuni intră în proiectul de lege?

Proiectul propune și amenzi pentru deteriorarea florilor, cu sume între 200 și 500 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 4.000 de lei pentru persoane juridice.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

- Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanţe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii

- Defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avize

- Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avize

- Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avize

- Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi

- Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene

- Deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi

- Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor

- Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine"

Citește și: România, pe ultimul loc în UE la producția și reciclarea deșeurilor 2 ani la rând. Austria, în top

Prin creșterea sancțiunilor și extinderea domeniului de aplicare, autoritățile speră să reducă semnificativ poluarea urbană și să protejeze spațiile verzi esențiale pentru calitatea vieții în oraș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te