Într-o pădure de lângă Târgu Jiu vestitorii primăverii sunt lalelele pestriţe. Cristi Caval e fotograf și vânează momentul în care floarea îşi deschide petalele ca să surprindă frumuseţea naturii.
"Abia aștept să se umple pădurea colorată, să devină movul acesta foarte aprins. E un contrast superb. I se mai spune și floarea de șah. Sunt niște pete negre pe petalele florii care seamănă cu tabla de șah", a povestit Cristi.
O floare rară, monument al naturii, poate fi admirată în Oltenia. Este păzită 24 din 24 de ore
Deşi tentaţia de a le lua acasă e mare, turiştii care rup florile riscă amendă de până la 7.500 de lei, sancțiune egală cu cea primită pentru tăierea ilegală a unui arbore.
Citește și: Animalul ce poate mișca lucrurile fără să le atingă, doar cu puterea minții. Trăiește și în România
"Este păzită. Noi facem diferite demersuri pentru a informa că este o zonă protejată și cred că și ei înțeleg și o protejează", a explicat Silviu Militaru, pădurar.
Potrivit lui Claudiu Fiu, activist de mediu, "zona e monitorizată, supravegheată permanent și de cetățeni din spirit civic și de cei care au locuințele către drumul de acces, și nu am avut nicio abatere în ultimii ani". Claudiu a mai precizat şi că pădurea din apropierea oraşului Târgu Jiu găzduieşte cea mai mare suprafață cu lalea pestriță înflorită din România și singura din Oltenia, conform Observator.
Ghioceii din Gorj nu au avut acelaşi noroc
Însă, într-o pădure tot din judeţul Gorj, vizitatorii nu s-au putut însă abţine. Mulți dintre aceştia nu s-au mulțumit doar cu un buchet de ghiocei. I-au scos din pământ cu tot cu bulbi. Specialiștii avertizează că dacă nu sunt protejate, în câțiva ani, florile vor dispărea.
Aici, pentru ruperea florilor nu se pot da amenzi deoarece pădurea nu intră în aria protejată.
Citește și: VIDEO Șoarecii mutanți devorează păsările dintr-o insulă. Li se pregătește o „bombă” de 600 tone
"Ocolul Silvic a luat de câteva ori măsura să închidă bariera, să restricționeze accesul. Deși pare o măsură drastică, până la urmă e benefică. În ultimă instanță, cred că vom închide accesul în chei, la peșteră", a declarat primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure.
Zeci de mii de turiști ajung anual în mica localitate de sub munte. Vizitatorii care vin în Polovragi sunt atrași nu doar de natura spectaculoasă, ci și de legendele cu Zamolxe, care ar fi avut tronul în peşteră.