Pacientul de 46 de ani a fost internat în ianuarie 2017 la Neurochirurgie in Spitalul Județean de Urgență Cluj, după un accident vascular cerebral.
La scurt timp după ce a fost operat cu succes, i-a fost depistată o infecție nosocomială - acinetobacter baumanni, un agent infecțios caracteristic florei de spital, cu mare rezistență.
Două luni mai târziu, bărbatul s-a stins, iar familia a început să-si caute dreptatea. Dupa 6 ani, prima instanță le-a dat câștig de cauză.
O femeie care și-a pierdut soțul din cauza infecțiilor a primit 300.000 de euro
Din 2018, au fost zeci de termene în instanță, cereri respinse, pronunțări amânate și rapoarte medicale contestate. Abia la Tribunalul Cluj-Napoca două judecătoare au decis, joi, că spitalul este obligat să plătească daune morale după întreaga suferință.
Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: "Trei sute de mii de euro este o sumă decentă. Este o formă de compensare. Familia a rămas fără locuință, ei au venit din Spania pentru a-și construi un viitor în România".
Inițial, familia ceruse o sumă mult mai mare, dar magistrații au decis să primească mai puțin de jumătate.
Anca Rad, judecător Tribunalul Cluj: "Reclamanta a solicitat acordarea sumei de 250.000 de euro, iar reclamantul suma de 500.000 euro, cu titlul de daune morale invocant decesul soțului, respectiv tatălui ca urmare a unei infecții nosocomiale. Tribunalul Cluj a admis în parte".
100.000 de euro ar reveni soției pacientului, iar 200.000 de euro fiului de 15 ani. Dar unitatea medicală are 30 de zile pentru a face recurs.
Spitalul de Urgență din Cluj are acum o incidență a infecțiilor nosocomiale de aproximativ 1,5%. În secțiile de terapie intensivă, rata este de peste 5.