O femeie a fost la un pas de moarte după ce a ajuns la a șasea cezariană. Medicii au rămas șocați

DE Octavia Constantinescu | 17.09.2023 - 11:55
O femeie a fost la un pas de moarte după ce a ajuns la a șasea cezariană. Medicii au rămas șocați - Foto: Regina Maria / imagine cu caracter ilustrativ

O femeie a fost la un pas de moarte după ce a ajuns la a șasea cezariană. Aceasta a ajuns în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, după ce placenta s-a lipit de cicatricea rezultată în urma intervențiilor anterioare, efectuate în străinătate.

SHARE

O femeie din Suceava a fost la un pas de moarte după ce a ajuns pe masa de operație a medicilor din Iași. Femeia se afla la a șasea cezariană, cele anterioare fiind efectuate în străinătate. Medicii au rămas șocați.

Femeie la un pas de moarte după ce a ajuns la a șasea cezariană

O femeie din Suceava a fost adusă în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar medicii au fost surprinși și îngrijorați de aspectul abdomenului ei. Situația era deja complicată, dat fiind că aceasta se afla la a șasea cezariană, deși își dorea să aducă pe lume copilul în mod natural.

Citeşte şi: Tânără plânsă de un sat întreg după ce a murit la Maternitatea din Botoșani. Familia caută vinovatul

Niciun medic nu a fost dispus să asume acest risc, întrucât cicatricea rezultată din operațiile anterioare era aderată de placenta femeii.

După naștere, pacienta a suferit o intervenție chirurgicală majoră, respectiv o histerectomie totală, prin care i-au fost îndepărtate atât uterul, cât și colul uterin. Această procedură este considerată extrem de dificilă de către medici și necesită formarea unor echipe mixte. Ea este aplicată numai atunci când viața mamei este grav amenințată.

Medicii au fost nevoiți să acționeze în regim de urgență și sub presiunea timpului pentru a salva viața femeii, iar complicațiile apărute în urma așa-numitelor cezariene multiple au constituit o provocare semnificativă pentru echipa medicală.

„Am avut un caz cu o femeie din Suceava, avea deja șase nașteri prin cezariană. Aceasta le făcuse prin străinătate. A refuzat să semneze pentru ligătura tubară, pentru că religia pe care o are nu-i permite acest lucru.

Am observat că pepiniera pentru aceste cazuri este zona Suceava, persoane care fac mulți copii și care nu au voie să-și lege trompele uterine. Sunt persoane care nu acceptă nici metodele contraceptive după a doua sau a treia cezariană. Cum este în cazul femeii, a ajuns la a șasea cezariană și, cum este proverbul, ulciorul nu merge de multe ori la apă, placenta s-a fixat pe acea cicatrice, care nu mai este de bună calitate, la a șasea cezariană a făcut acretizare, care nu poate fi scoasă, pentru că începe o sângerare masivă. Singura soluție este scoaterea uterului.

Astfel, dacă au început printr-o indicație medicală să facă o  operație de cezariană, deși această mamă și-a dorit, nu a fost posibil. În maternitatea noastră există câțiva medici care fac asistență la naștere vaginală după cezariană, dar sunt riscuri mari să se rupă cicatricea, să se lezeze vezica, atunci nu toată lumea și le asumă”, declară prof. dr. Demetra Socolov, șef secție  II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pentru BZI.ro.

Citeşte şi: Gestul managerului Maternității Botoșani la înmormântarea Alexandrei. Ce salariu ia el de la spital

După naștere, femeii i s-a efectuat o histerectomie totală, în cadrul căreia i-au fost îndepărtate atât uterul, cât și colul uterin. Această intervenție chirurgicală este considerată de către medici una extrem de complexă.

Situația medicală a femeii i-a luat pe medici de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași prin surprindere. Aceștia au constatat că placenta s-a aderat la cicatricea din operațiile anterioare, iar încercarea de a o extrage ar fi dus la o hemoragie incontrolabilă. Acest tip de acretizare placentară reprezintă o patologie periculoasă, deși la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu s-au înregistrat decese cauzate de aceasta, riscurile asocierii cu acretizarea placentară sunt foarte mari.

Prof. dr. Demetra Socolov, șefa secției II de obstetrică și ginecologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, a explicat că patologiile în obstetrică au evoluat în timp, iar grupele de vârstă afectate de acestea s-au modificat. O problemă majoră este reprezentată de faptul că multe femei nu se supun controalelor medicale pentru a efectua un screening și a depista plasarea placentară.

Detectată în stadiile incipiente, această problemă poate fi monitorizată pentru a asigura supraviețuirea mamei și a copilului. De-a lungul anilor, numărul de operații de cezariană a crescut, iar această creștere a contribuit la apariția problemelor legate de acretizarea placentară. Prof. dr. Socolov recomandă femeilor care au suferit deja o cezariană să opteze pentru aceeași metodă la nașterile ulterioare, deoarece acest lucru reduce riscul apariției complicațiilor asociate acretizării placentare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te