Noul guvern de la Chișinău vrea tribunale anticorupție și implicarea serviciului secret

DE Mircea Marian | Actualizat: 04.08.2021 - 14:21
Maia Sandu și Laura Codruta Kovesi Foto: Facebook

Noul guvern de la Chișinău vrea tribunale anticorupție și implicarea serviciului secret, SIS, în această bătălie. Cuvântul corupție apare de 42 de ori în programul viitorului executiv Gavriliță, care ar urma să primească la 5 august votul de investitură.

SHARE

Guvernul Gavriliță vrea însă ca, în primul rând, să reformeze Centrul Național Anticorupție după modelul DNA-ului românesc. 

Citește și: Șeful direcției de integritate din ministerul Energiei îl trolează pe Năsui, care l-a epurat

“Reformarea Procuraturii Anticorupție (PA) după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și restructurarea Centrului Național Anticorupție. Participarea la procesul de selectare a procurorilor PA a unei comisii independente de experți, inclusiv internaționali. PA va dispune de tot instrumentarul, dar și de independența necesară pentru a investiga dosare de mare corupție“, își propune viitorul cabinet de la Chișinău.

“După reformarea PA, analiza oportunității și, după caz, constituirea Tribunalului (instanță judecătorească specializată) și a Curții de Apel Anticorupție. Participarea la procesul de selectare a judecătorilor a unei comisii independente de experți, inclusiv internaționali. Tribunalul și Curtea de Apel Anticorupție vor examina în fond și, respectiv, în apel dosarele de mare corupție instrumentate de PA“, este pasul doi anticipat de guvernul Gavriliță.

În plus, viitorul Executiv are ca obiectiv “Elaborarea și adoptarea legislației în vederea fortificării competențelor și capacităților SIS în lupta împotriva corupției“. 

Tot în cadrul campaniei anticorupție, acesta își propune “asigurarea verificării eficiente a averilor funcționarilor publici/demnitarilor de către ANI, inclusiv prin invitarea unei misiuni internaționale de specialiști care să lucreze împreună cu inspectorii de integritate. Verificarea prioritară a averilor deputaților, miniștrilor, judecătorilor, procurorilor și altor funcționari și demnitari de rang înalt sau care dețin funcții sensibile la săvârșirea actelor corupționale“. 

Mai mult, acest Guvern nu fuge de verificările UE, ci, dimpotrivă, cere un mecanism de tip MCV: “Convenirea cu Uniunea Europeană asupra instituirii unui mecanism de diagnostic, monitorizare și sprijin pentru statul de drept din Republica Moldova. Prin sistemul respectiv (similar Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) implementat în România şi în Bulgaria în 2007), se va asigura o evaluare periodică și obiectivă a rezultatelor reformării sectorului justiţiei și a luptei împotriva corupției“. 

Citește și: Speranța vine din Moldova. Chișinăul iese din „zona gri” și se îndreaptă spre Europa

Viitorul ministru al Justiției va fi Sergiu Litvinenco. El a activat în calitate de consultant juridic în mai multe proiecte cu finanțare externă, de la structuri precum Banca Mondială, UNICEF sau USAID, prin intermediul cărora se acorda consultanță unor instituții de stat. El a acordat asistență juridică și Ministerului Educației, în perioada în care Maia Sandu a fost ministru.

Puteți citi aici întregul program „Moldova vremurilor bune”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te