Noua lege a pensiilor, adoptată de Camera Deputaților

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.12.2018 - 13:37
Foto Octav Ganea

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, legea pensiilor, după ce deputaţii au admis, în plenul de marţi un amendament al UDMR, iniţial respins de Comisia de muncă.

SHARE

Deputaţii au adoptat în plenul de marţi un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă, care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare. Proiectul a fost votat cu 193 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 14 abţineri. Patru deputaţi nu şi-au exercitat dreptul de a vota.

„Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor, potrivit Mediafax.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera şi arăta astfel: „Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 şi articolul 52 litera a s-a modificat astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Deputatul Eva-Andrea Csep a anunţat, în plenul de marţi, că restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilităţi vor fi cuprinse într-o lege specială care va fi depusă în curând în Parlament.

„O să susţinem în continuare amendamentele formulate în privinţa pensiilor de invaliditate, în ciuda faptului că s-a promis că va ajunge într-un timp cât mai scurt în Parlament legea indemnizaţiilor sociale care va acoperi această categorie de beneficiari. Nu putem să impunem un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru pensie de invalidate. Nu este corect faţă de ei. Ne angajăm că vom lucra noi pe un proiect de lege prin care să oferim protecţie acestei categorii de persoane dacă nu apare urgent această lege a indemnizaţiei sociale promise”, a declarat deputatul UDMR Andrea Csep.

Aceasta a susţinut că Legea pensiilor e, în final, „o lege acceptabilă”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -