Normele de aplicare a suspendării plății ratelor bancare au apărut în Monitorul oficial

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.04.2020 - 22:44

Poate beneficia de suspendarea plății ratelor persoana fizică ale cărei venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemia Covid-19 sub condiția transmiterii solicitării către bancă în cel mult 45 de zile de la apariția Ordonanței.

SHARE

Clientul, mai arată normele, trebuie să declare pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile (lui sau familiei sale) direct sau indirect. Prin familie, legiuitorul înțelege soț/soție, părinți și copii care gospodăresc împreună. Iar prin afectarea lor de presupune o scădere față de nivelul de dinainte crizei și care se poate datora intrării clientului în șomaj tehnic, concedierii lui, tăierilor salariale, plasării în carantină, izolării la domiciliu și altor cauze similare.

Banca analizează solicitarea clientului și îi comunică decizia în maxim 15 zile. Decizia poate însemna fie aprobarea fie respingerea cererii. În cazul aprobării, decizia conține și numărul de rate pentru care amânarea a fost solicitată de debitor și se comunică îm scris sau prin poștă electronică la datele de contact din contractul de credit.

Modificarea clauzelor contractuale se realizează fără încheierea de acte adiționale, doar prin notificarea clauzelor modificate inclusiv noul grafic de rambursare transmis clientului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării. Perioada de creditare stabilită inițial poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată a ratelor.

Pentru clenții pentru care prelungirea maturității clătitelor depășește limita de vârstă creditorii procedați la restructurarea creditelor cu încadrarea În limita de vârstă prin derogare în cazul creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă durata maximă a creditului de 30 de ani poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării cu respectarea de către bancă a reglementărilor interne privind încadrarea o limită de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.

Plata de către client a dobânzii totale aferentă perioadei de suspendare se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă iar graficul de rambursare se va comunica în termen de cinci zile clientului și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile mici și mijlocii
în cazul altor credite decât cele ipotecare suspendarea ratelor se acordă doar dacă respectivele credite au fost acordate până la data intrării în vigoare a Ordonanței.

Reamintim că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat luni la RFI lansarea unui portal, unde clienții pot raporta dacă băncile încalcă OUG privind amânarea ratelor la credite. Ministrul face apel la solidaritate, în contextul coronavirusului, scrie Mediafax.

Florin Cîțu anunță lansarea unui portal, unde clienții care întâmpină dificultăți în relația cu băncile pot face o sesizare: „Luni lansăm la Ministerul Finanțelor Publice un portal, unde cetățenii români care întâmpină dificultăți în relația cu băncile pot să ne scrie și vom verifica dacă aceste norme sunt aplicate, așa cum le-am făcut noi, de către sistemul bancar".

Ministrul de Finanțe susține că înțelege nemulțumirile băncilor, dar declară că pentru el sunt mai importanți clienții acestora, în perioada crizei generate de coronavirus: „Vom merge în sprijinul clienților. Știu că băncile s-au supărat acum și avem discuții cu ele în continuare, dar trebuie să înțeleagă că este o perioadă dificilă și pentru noi, ca Guvern, este foarte important ca oamenii să nu aibă această problemă. Critica băncilor o înțeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suporta, dar trebuie să fim solidari și toți să suportăm o parte din acest cost".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te