Nicoleta Țînț este noua președintă a CSM

DE Adelina Sahlean | 18.12.2019 - 12:04
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Nicoleta Țînț a fost aleasă, miercuri, în funcția de președintă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, Lia Savonea își încheie mandatul din funcția de conducere a instituției.

SHARE

Nicoleta Țînț a fost aleasă cu 15 la 4 voturi, după ce săptămâna trecută nu s-a reușit alegerea sa, înregistrându-se de trei ori egalitate la vot, potrivit G4media.

Țînț este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale).

În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme. Totuși, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fara succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat. Forul are și 3 membri de drept: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. Membrii CSM au mandat de câte șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele forului, de câte un an.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.