Nichita a mai făcut o lună de închisoare după ce a cumpărat o pereche de căști din penitenciar

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.11.2023 - 21:30
Nichita a mai făcut o lună de închisoare după ce a cumpărat o pereche de căști din penitenciar - Foto: Ziarul de Iași

Nichita a mai făcut o lună de închisoare după ce a cumpărat o pereche de căști din penitenciar.

SHARE

Fostul primar Nichita a mai făcut o lună de închisoare după ce a cumpărat o pereche de căști din magazinul din penitenciar. 

Nichita a mai făcut o lună de închisoare după ce a cumpărat o pereche de căști din penitenciar

O pereche de căşti pentru radio l-au costat pe fostul primar Gheorghe Nichita o lună de libertate. Considerate de conducerea penitenciarului Vaslui drept accesorii pentru telefonul mobil, interzise după gratii, căştile i-au atras fostului primar o sancţiune severă. 

Aceasta a fost ulterior anulată în instanţă, dar timpul pierdut nu a mai putut fi recuperat. Culmea, căştile buclucaşe fuseseră achiziţionate chiar de la chioşcul închisorii.

Gheorghe Nichita a fost încarcerat pentru a doua oară anul trecut, după condamnarea în dosarul „Amanta”. Pe 16 septembrie anul trecut, la o zi după aniversarea sa, Gheorghe Nichita şi-a făcut cadou un aparat de radio, cumpărat de la magazinul din incinta penitenciarului contra sumei de 180 de lei.

Ulterior, şi-a cumpărat şi o pereche de căşti audio. Pe 6 decembrie, Nichita a fost scos la muncă. La întoarcere, a fost verificat la intrarea în penitenciar, iar asupra sa au fost găsite căştile şi radioul.

Conform legii 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, deţinuţilor le este interzisă, printre altele, deţinerea de arme, explozivi, bani, medicamente, telefoane mobile sau accesorii ale acestora. Deţinerea de telefoane şi accesorii este considerată o abatere disciplinară foarte gravă, alături de deţinerea de anabolizante, filme porno sau lămâi. Acestea din urmă, întrucât zeama de lămâie poate fi folosită ca cerneală simpatică pentru transmiterea de mesaje scrise secrete.

Abaterile grave pot fi sancţionate cu suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală sau exercitarea drepturilor la apărare, petiţionare, corespondenţă şi asistenţă medicală, pe o perioadă de cel mult două luni. Lui Nichita, aceste drepturi i-au fost suspendate timp de o lună.

A contestat decizia Comisiei de disciplină în faţa judecătorului delegat cu supravegherea privării de libertate în cadrul penitenciarului Vaslui, dar fără succes. Ca urmare, pe 1 martie, Nichita s-a adresat instanţei.

Conform legii, contestarea unei decizii a comisiei de disciplină suspendă aplicarea acesteia. Ca urmare, niciun drept nu i-a fost efectiv ridicat fostului primar, dar acesta nu a mai fost scos la muncă pe durata desfăşurării anchetei disciplinare şi a procesului împotriva deciziei de sancţionare.

Judecătoria Vaslui a soluţionat contestaţia lui Nichita destul de repede. La mijlocul lunii aprilie, a fost pronunţată sentinţa. În faţa instanţei, fostul primar şi-a clamat nevinovăţia, arătând că achiziţionase căştile tot de la magazinul penitenciarului, pentru a putea folosi radioul în linişte.

Magistraţii au remarcat faptul că asupra lui Nichita nu fusese găsit niciun telefon mobil ori alt dispozitiv de comunicare la distanţă. 

De altfel, dacă Nichita ar fi deţinut un telefon mobil, acesta ar fi putut fi folosit şi fără căşti. Ar fi fost un lux inutil, de care nu avea neapărată nevoie.

„În documentaţia depusă cu titlu probatoriu de către petentul condamnat, se constată că accesoriile telefoanelor mobile cuprind, enumerarea fiind exemplificativă şi nu limitativă: huse de telefon, baterii externe, încărcătoare wireless, încărcătoare auto de telefon, suport auto de telefon, cabluri, adaptoare telefon, folii de protecţie pentru telefon, carduri de memorie.

Dacă am accepta că toate accesoriile pentru telefoanele mobile constituie bunuri interzise, ar însemna că folia de protecţie ori o husă de telefon mobil sau chiar o pereche de căşti, constituie bunuri interzise echivalente ca şi grad de periculozitate cu energizantele şi anabolizantele pentru creşterea masei musculare”, au apreciat judecătorii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te