Nașul lui Ponta, George Maior, propus oficial pentru funcța de ambasador în Iordania

DE Valentin Mirică | Actualizat: 05.03.2021 - 13:40
Nasul lui Ponta, George Maior Foto: Fotografie publicată de Victor Ponta

Nașul lui Ponta, George Maior, a fost propus, de ministerul de Externe, pentru funcția de ambasador în Iordania, la nici o lună după ce a plecat din postul de la Washington DC, unde s-a aflat timp de aproape șase ani.

SHARE

George Maior a fost director al SRI între 2005 și 2015, iar în ultimii ani presa a relatat o serie de fapte controversate, din perioada în care conducea acest serviciu secret. 

În ianuarie 2017, deputatul Adrian Țuțuianu, pe atunci președintele comisiei de control a SRI, susținea că Maior a fost în vacanță în Toscana împreună cu Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, și cu omul de afaceri Sebastian Ghiță, care este refugiat în Serbia. 

În 2018, Victor Ponta a susținut că SRI l-a avertizat pe Dragnea în legătură cu un flagrant organizat de DNA în 2013.

De la o persoană foarte importantă din SRI, care l-a şi salvat. (...) Eu vă spun foarte clar, că dl Dragnea este de mult timp protejat - şi Tel Drum a fost protejat“, a susținut Ponta, fără să dea însă nume. 

Fostul premier a spus că s-a dus personal la sediul SRI, unde a discutat cu Coldea și Maior, indignat de faptul că un vicepremier al guvernului său - Dragnea era vicepremier și ministru al Dezvoltării - este urmărit de acest servicu secret. 

Nașul lui Ponta, George Maior, îl pândea pe Iohannis

Un raport al comisie parlamentare de control a SRI, din primăvara lui 2019, arată că dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost declanșat pe baza unei adrese a SRI.

”În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în Partidul Național Liberal, această notă a plecat de la Serviciul Român de Informații la Agenția Națională de Integritate, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influențeze viața politică, deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informații către ANI se regăsea în persoana domnului George Maior”, se afirmă în raport.

Iohannis a confirmat, indirect informația.

Întrebat în legătură cu informaţiile din Raportul Comisiei SRI privind verificări ale Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva sa la sugestia lui Maior, Iohannis a răspuns: „Pentru mine contează toate datele importante şi vă asigur că sunt multe. Pot să spun că nu m-am simţit confortabil nici în 2014, nici în 2013, când ANI, exact în momentul în care am decis să devin membru PNL a hotărât să înceapă o procedură împotriva mea.Vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astăzi”, a spus președintele.

Cu toate acestea, Iohannis nu l-a rechemat pe Maior în 2019, așa cum i-a solicitat Teodor Meleșcanu, la acel moment ministru de Externe în guvernul PSD. 

În 2014, presa a scris că George Maior ar urma să fie premier, dacă Ponta câștiga Cotroceniul. El nu a negat această variantă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te