Mulți șoferi fac asta zilnic. Este granița sensibilă între amendă și permisul suspendat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.07.2024 - 14:58
Mulți șoferi fac asta zilnic. Este granița sensibilă între amendă și permisul suspendat - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Mulți șoferi fac asta zilnic. Este granița sensibilă între amendă și permisul suspendat - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Sunt foarte mulți șoferi care fac acest lucru aproape zilnic. Dacă sunt prinși, sunt amendați de poliție. Suma nu este foarte mare, probabil din acest motiv mulți încalcă legea. Însă la doar o secundă distanță, sau chiar mai puțin, permisul se supendă.

SHARE

Mulți fac acest lucru, mai ales dacă se grăbesc. ”Forțează galbenul”, adică trec pe culoarea galbenă a semaforului electric. Unii dintre șoferi nici nu știu că este ilegal acest lucru și că pot fi amendați. 

Însă, mai grav este că doar câteva miimi de secundă transformă o amendă într-o sancțiune și mai aspră. Poliția suspendă permisul dacă treci pe roșu la semafor, iar acest lucru se poate întâmpla foarte ușor dacă îți pui în minte să forțezi semaforul și nu ai idee cât timp ține galbenul.

De altfel, conform legii, semnalul de culoare galbenă împreună cu cel de culoare roșie interzic trecerea.

Citește și: Un nou semn de circulație ar putea apărea în România. Cum arată și ce înseamnă?

Mulți șoferi fac asta zilnic. Este granița sensibilă între amendă și permisul suspendat

Potrivit art. 99 din  Oug 195/2002 republicată, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului de către participanții la trafic.

Adică amenda este cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei, adică 2-3 puncte amendă. Însă se poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda minimă, adică 165 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei 

Anul trecut, pentru aceeași abatere amenda era de 290-435 de lei sau jumătate din minim- 145 de lei, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal. 

Citește și: Ce faci dacă ți-a luat poliția talonul. Pașii de urmat pentru a-l recupera

Până în 2018, jumătate din minimul amenzii se putea plăti în 48 de ore de la primirea procesului verbal. 

În România, foarte mulți șoferi nu respectă culoarea galbenă a semaforului. Unii văd prea târziu sau au deja viteză prea mare și nu reușesc să oprească în siguranță. Dacă ar opri pe culoarea galbenă ar trebui să aștepte până se face roșu, apoi verde. 

Sunt situații în care încălcarea acestei reguli, duce la blocarea intersecției sau chiar accidente. Astfel că polițiștii pot aplica și această sancțiune dacă stabilește că șoferul vinovat a încălcat regula.

Sunt și cazuri în care șoferii pot încălca aceste reguli fără să fie amendați. Dacă este o situație de urgeță sau circulația este dirijată de un agent de poliție șoferii trec pe galben. La fel se întâmplă și în cazul în care semaforul pentru înainte și stânga arată culoarea roșie, iar pentru semnalizarea pentru dreapta este galben intermitent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te