„Art. 22. — În aplicarea prevederilor art. 6, prin derogare de la dispozițiile art. 576 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările
ulterioare, medicamentele prevăzute în protocolul de tratament al bolilor infectocontagioase pot fi eliberate în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi”, arată un articol din ordonanța publicată marți în Monitorul Oficial.
Citește și: Sondaj INSCOP: AUR și-a dublat scorul în nouă luni, USR - sub 10%, PNL - prăbușit | Newsweek Romania
Ministerul Sănătății a anunțat, acum o săptămână, că ia în considerare ca medicamentul Favipiravir să fie disponibil în farmaciile cu circuit închis, pentru a decongestiona spitalele. Pacienții cu COVID care iau acest medicament trebuie monitorizați de medicii de familie.
Medicamentul Favipiravir prezintă un risc de teratogenicitate (posibile defecte morfologice la făt) și risc de afectare hepatică, după cum a avertizat Agenția Națională a Medicamentului, într-un răspuns pentru Newsweek România, acum două săptămâni.
Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania
Precizările Agenției Medicamentului veneau în contextul în care în spațiul public apăruseră știri care reclamau lipsa acestui medicament din farmacii, iar directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, declara, pentru news.ro, că firma sa are pe stoc 40.000 de cutii care ar putea fi distribuite în farmacii și că, astfel ar fi degrevate spitalele de un număr de pacienți.