Moderna și Pfizer, câștig enorm de pe urma vaccinului anti-Covid. Cât estimează Wall Street

DE Elena Andrei | 11.12.2020 - 23:04
sursă ca.finance.yahoo.com

Analiștii de pe Wall Street estimează că cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, pe lângă creșterea uriașă a veniturilor, își vor întări și profilul pe piață.

SHARE

Wall Street estimează că cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, vor avea venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari doar în anul viitor.

Profilul pe piață va crește substanțial în situația în care au contribuit la încheierea celei mai grele pandemii care a lovit omenirea în ultima sută de ani.

Pentru Moderna, acest lucru e chiar mai important, având în vedere faptul că această companie este una tânără, de care puțini oameni auziseră până în 2020, dar care acum este pe cale să își obțină prima autorizație din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Pfizer ar urma să obțină venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în 2021 după ce vaccinul său va fi aprobat în din ce în ce mai multe țări.

Regatul Unit deja a aprobat și a început campania de vaccinare, iar Statele Unite urmează să aprobe în cursul acestei săptămâni sau următoarei.

Aceste venituri vin pe lângă cele 975 de milioane de dolari pe care compania le-a obținut în 2020.

În 2022 și 2023, în contextul în care lumea va continua să se vaccineze împotriva bolii, Pfizer ar urma să câștige alte 9,3 miliarde de dolari.


Pfizer va împărți aceste venituri cu BioNTech, compania germană împreună cu care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19.

Pfizer este deja un gigant pe piață, însă a mai crescut cu 12% în acest an.

BioNTech, în schimb, crește puternic – cu peste 300%. Compania este evaluată, acum, la aproape 30 de miliarde de dolari.

Între timp, vaccinul împotriva Covid-19 al celor de la Moderna a transformat o companie aproape necunoscută anterior într-un mare jucător pe piață, evaluată la 62 de miliarde de dolari.

Acțiunile sale au crescut masiv, cu peste 700% în acest an, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din această valoare de piață se datorează vaccinului.

Este așteptat ca Moderna să obțină 13,2 miliarde dolari ca urmare a lansării pe piața a vaccinului său, conform Goldman Sachs.

Morgan Stanley arată o imagine chiar mai optimistă în ce îi privește pe cei de la Moderna despre care estimează că vor obține între 10 și 15 miliarde din vânzarea vaccinului în 2021 și 2022.

E vorba de niște sume absolute uriașe pentru o companie care în 2019 avea vânzări de doar 60 de milioane de dolari și care nu a mai licențiat vreodată un produs.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.