Moaștele Sfintei Împărătese Elena ajung pentru prima oară în România, ele fiind aduse de la biserica din Veneția, Italia, unde sunt depuse de aproape opt secole. Moaștele vor rămâne în șara noastrp până pe 8 mai 2025.
Moaștele Sfintei Împărătese Elena, pentru prima oară în România. Unde pot fi văzute?
În perioada 30 aprilie - 8 mai 2025, în cadrul manifestărilor cultural-liturgice dedicate hramului Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman, racla cu moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, va fi așezată spre închinare în incinta mănăstirii teleormănene.
Racla va sosi de la biserica din Veneția închinată sfintei împărătese miercuri, 30 aprilie, poposind vreme de trei ore, între 15:00-18:00, în Catedrala Patriarhală din București, fiind apoi purtată la Mănăstirea Pantocrator, unde va fi așezată spre închinare, conform ziarullumina.ro.
Citește și: Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,8 milioane de români își serbează onomastica
Programul complet al manifestărilor prilejuite de hramul Mănăstirii Pantocrator poate fi consultat AICI.
Sfînta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 - 330 d.Hr.
Mănăstirea Pantocrator din Teleorman este locul în care Sfintele Moaște vor sta în perioada 30 aprilie-8 mai - Foto: basilica.ro
A fost alături de fiul său când acesta a permis creștinilor să-și exprime în mod liber credința în Hristos, dar a căutat cu fervoare și a găsit ăn cetate Ierusalimului Crucea sfântă pe care a fost crucificat Mântuitorul.
De asemenea, anul acesta se împlinesc 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d.Hr, care a fost deschis chiar de Sf. Împărat Constantin cel Mare și mama sa, Elena.
Citește și: Minunea găsirii Sfintei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit. Bucăți din ea, în România. Unde?
La trecerea sa la cele veșnice, Sfânta Elena a fost înmormântată în Roma, apoi moaștele sale au fost transferate la Constantinopol, metropola supranumită „Noua Romă”, capitala Imperiului Roman de Răsărit, denumit ulterior Imperiul Bizantin.
În 1211, în timpul uneia dintre cruciade, cavalerii apuseni au luat moaștele sfintei de la Constantinopol și le-au dus la Veneția, de unde nu au mai fost scoase în pelerinaj decât abia după opt secole, acum câțiva ani, când au fost duse spre cinstire la Atena.
Astfel, după Grecia, în 2017, România este doar a doua țară ortodoxă în care poposește sfânta, de când moaștele acesteia se află în Veneția.