Mișcarea „Vă vedem din Sibiu” a lansat „Declarația de la Sibiu: Aici începe Europa”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.12.2018 - 14:48
Radu Vancu, sufletul mișcării #Văvedem din Sibiu, în a cincea zi de protest tăcut, pe 15 decembrie 2017. Foto Facebook Radu Vancu

Protestatarii din Sibiu ai mişcării #Văvedem, care au împlinit un an de protest zilnic tăcut în faţa sediului organizaţiei judeţene a PSD, au lansat miercuri, pe pagina lor de Facebook, „Declaraţia de la Sibiu”.

SHARE

Mișcarea civică a strâns marți aproximativ 200 de oameni în fața sediului PSD, spațiu denumit ”Zona liberă de corupție”, pentru a marca un an de manifestații zilnice. Protestul mut s-a încheiat cu oamenii cântând în cor melodia ”We will rock you” a trupei Queen.

Declarația cuprinde cinci puncte în care protestatarii vorbesc despre demnitatea revoltei lor, problemele din justiție, sistemul medical deficitar, dar și toate celelalte probleme cu care se confruntă România sub prezenta guvernare, concluzia fiind că Europa este singurul nostru viitor comun.

Aici începe Europa. Declarația de la Sibiu
Vă vedem din Sibiu·Miercuri, 12 Decembrie 2018
1. Demnitatea revoltei. Aici începe Europa.
În fiecare sibian care, vreme de 365 de zile, zi după zi, a protestat tăcut și demn pentru justiție în Zona liberă de corupție. Aici și așa începe Europa: cu fiecare cetățean român care își exercită demnitatea în stradă, în instituții publice, la locul de muncă. Până când toată România va fi o Zonă liberă de corupție. E un drept pe care nu ni-l poate lua nimeni. Fiindcă România e Europa.
2. Justiție, nu corupție. Aici începe Europa.
În instituții curate. Nici un condamnat definitiv nu poate ocupa înalte funcții publice în statul român. Nici o ordonanță de urgență nu este admisă în domeniul legilor justiției și al legislației penale. Nici un judecător al Curții Constituționale nu trebuie să fi făcut parte în ultimul deceniu de activitate dintr-un partid politic. Fiindcă integritatea în viața publică nu este negociabilă. Fiindcă România e Europa.
3. Meritocrație, nu impostură. Aici începe Europa.
În buna repartiție a rolurilor sociale. În școli construite cu profesori buni. În spitale construite cu medici buni. În ministere conduse de profesioniști. În presă decuplată de la finanțarea de stat și interesată de binele public. În partide în care orice culpă etică, de la plagiat la orice alt fel de furt, îl elimină pe orice lider. În meritocrație. Fiindcă România e Europa.
4. Construim împreună. Aici începe Europa.
Cu fiecare magistrat, cu fiecare profesor, cu fiecare muncitor, cu fiecare antreprenor, cu fiecare pensionar care iese din spațiul lui de confort. Cu fiecare grup de oameni asociați pentru binele public. Fiindcă spiritul comunitar e sufletul corpului social. Libera asociere a făcut din Europa spațiul cel mai favorabil de manifestare al individului. O va face și la noi. Fiindcă România e Europa.
5. Cunoașterea ca libertate. Aici începe Europa. 
În conștiința fiecărei generații educate în spiritul valorilor europene. În 1918, în interbelic, educația finanțată cu 12% urmărea formarea conștiinței naționale: aici începea România. În 2018, aici începe Europa: finanțarea cu 6% anual a educației va integra conștiința națională și conștiința europeană. Orice guvernare va trebui să finanțeze educația cu 6%. Fiindcă România e Europa.  
Aici începe Europa.
Iar Europa este unicul nostru viitor comun.
Vă vedem din Sibiu”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -