Mircea Govor, fostul baron PSD din Satu Mare, condamnat la doi ani de închisoare pentru șantaj

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.12.2019 - 12:33
Mircea Govor, fostul baron PSD din Satu Mare

Ex-preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea unui avocat. În acelaşi dosar fostul senator Valer Marian a fost achitat, sentinţa nefiind definitivă.

SHARE

Tribunalul Satu Mare a pronunţat, luni, sentinţa în dosarul 1761/1/2016 în care sunt implicaţi fostul preşedinte al PSD Satu Mare Mircea Govor şi fostul senator Valer Marian.

”Constată aplicabilitatea în cauză a legii penale vechi, ca fiind lege penală mai favorabilă, cu privire la toţi inculpaţii ce fac obiectul acuzaţiei penale (...) condamnă pe inculpatul G. M. V., pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj(descrisă în cuprinsul rechizitoriului la punctul I.1) la o pedeapsă de: - 2 ani închisoare. (...)

În baza art. 81 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executării pedepsei aplicate mai sus inculpatului, pe durata termenului de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Codul penal din 1969”, se arată în sentinţa magistraţilor, conform News.ro.

Magistraţii au dispus confiscarea specială de la inculpatul Mircea Govor a sumei de 124.800 lei, sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de şantaj şi menţine masura sechestrului asigurator instituit prin Ordonanţa procurorului din data de 17.03.2016 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului.

În același dosar, judecătorii au dispus achitarea fostului senator Valer Marian. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare. În 26 aprilie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Vasile Govor pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată.

Au fost trimişi în judecată, în libertate, Valer Marian şi Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la şantaj în formă agravată. În rechizitoriu se arată că, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa lui Mirel Vlas, administrator al unei firme, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect ”darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice”.

”În continuare, Mircea Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice”, precizau, la data trimiterii în judecată, procurorii DNA.

Conform sursei citate, ”această conduită a creat o stare de temere avocatului care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Mircea Govor Mircea”, determinându-i pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma de 124.800 de lei în contul unei alte firme controlate de Vlas. În aceste condiţii, publicaţia respectivă nu a mai publicat ”articole denigratoare” la adresa avocatului.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.