Ministrul Sănătății nu vede necesară discuția despre doza a patra de vaccin

DE Edi Neagu | 25.01.2022 - 10:26
Alexandru Rafila susține că vârful valului Omicron va fi în februarie. FOTO: Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că până la finele lunii martie vom scăpa de restricții.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că nu consideră necesară o a patra doză de vaccin anti-COVID, dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație. Într-un interviu în exclusivitate la Digi24, Rafila a spus că urmează încă 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.

Alexandru Rafila: Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces.

Carla Tănasie: Credeți că vom ajunge la 70.000 de infectări?

Citește și: Blinken a dat Moscovei un document scris. Conținutul incendiar l-a înfuriat pe Lavrov

Alexandru Rafila: Era un scenariu maximal al INSP, erau cifrele maxime. Sper să nu ajungem la acest vârf. Numărul de cazuri detectate depinde și de numărul de teste. În cursul acestei săptămâni, numărl de teste va crește și va depăși 100.000 zilnic. Ca să facem o comparație, în octombrie 2020, numărul de cazuri a scăzut brusc odată cu testele. Cu cât testezi mai puțin, cu atât găsești mai puține cazuri. Nu vrem să găsim mai puține, ci toate cazurile reale, creștem capacitatea de testare. Dar situația aceasta cu 70.000 de îmbolnăviri zilnic nu va fi atinsă în România.

Carla Tănasie: Când am putea scăpa de măsurile restrictive?

Citește și: Der Spiegel: La cererea unor țări, inclusiv România, UE va spori sancțiunile asupra Rusiei

Alexandru Rafila: Cred că până la sfârșitl lunii martie vom scapa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibiliă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Dacă ne facem treaba o să reușim. Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționaea economiei în România și a vieții sociale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te