Ministrul Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene: „Reprezintă crime de război”

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.01.2024 - 21:17
Ministrul Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene: „Reprezintă crime de război” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Ministrul Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene: „Reprezintă crime de război” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ministrul Odobescu a condamnat, la Davos, atacurile ruse asupra porturilor ucrainene. Aceasta consideră că atacurile sunt crime de război.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, joi, la panelul cu tema "Rusia: ce urmează?" din cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Ministrul Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene: „Reprezintă crime de război”

În acest context, şefa diplomaţiei române a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul "de neclintit" al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Citește și: Un oficial SUA dă asigurări că Ucraina câștigă teritorii în sudul țării: "Ucraina atacă”

Oficialul român a condamnat atacurile ruse, "masive" şi "repetate", împotriva civililor ucraineni şi a infrastructurii critice ucrainene, "care reprezintă crime de război". De asemenea, Odobescu a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României.

Dezbaterea a fost moderată de profesorul Chris Miller de la Universitatea Tufts (SUA).

La dezbatere au luat parte vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Tomasz Sikorski şi ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

Cei patru oficiali europeni au abordat în intervenţiile lor aspecte referitoare la situaţia internă, politică şi economică a Federaţiei Ruse în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Au fost inventariate modalităţile practice de sprijin pentru Ucraina, precum şi opţiunile de contracarare a ameninţărilor hibride iniţiate de Rusia la adresa securităţii europene şi trans-atlantice, se precizează în comunicatul MAE.

În marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial, ministrul Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu Reprezentantul Special al Statelor Unite ale Americii pentru reconstrucţia Ucrainei, Penny Pritzker, cu care a avut un schimb de opinii aprofundat privind nevoile pe termen scurt, mediu şi lung ale Kievului.

"Au agreat importanţa deosebită a implicării internaţionale în procesul de reconstrucţie a Ucrainei pentru asigurarea rezilienţei şi dezvoltării economice sustenabile a statului ucrainean", a mai transmis MAE.

Luminiţa Odobescu a prezentat proiectele demarate de ţara noastră pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere între România, Republica Moldova şi Ucraina. În context, ea a subliniat relevanţa proiectelor de infrastructură transfrontalieră pentru facilitarea investiţiilor internaţionale în reconstrucţia Ucrainei.

Conform MAE, Reprezentantul Special al Statelor Unite pentru reconstrucţia Ucrainei a accentuat rolul României ca viitoare platformă logistică şi de aprovizionare pentru proiectele şi investiţiile internaţionale în Ucraina.

Citește și: Chișinăul acuză forțele ruse din Transnistria că încalcă angajamentele. Ce s-a întâmplat

Cu prilejul participării la Forumul Economic Mondial, ministrul Odobescu a avut o întrevedere şi cu ministrul Comerţului, Industriei şi Promovării Investiţiilor din Sultanatul Oman, Qais Mohammed Moosa Al Yousef.

De asemenea, ea a discutat cu noul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, în perspectiva vizitei pe care aceasta o va efectua la Bucureşti.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te