Ministrul Justiției: Secția specială va fi desființată cel târziu în martie

DE Daniel Toșa | 07.01.2022 - 15:59
Ministrul Justiției: Secția specială va fi desființată cel târziu în martie/FOTO: Facebook/CatalinPredoiu

Ministrul justitiei, Cătălin Predoiu, susține ca secția speciala va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare, și că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o alta secție care sa ii preia atribuțiile.

SHARE

„Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a adăugat Predoiu.

El a mai spus ca proiectul la care lucrează acum Ministerul Justiției pentru desființarea Secției speciale va fi prezentat în guvern în luna februarie, pentru ca parlamentul sa il poată adopta în martie

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie anul viitor pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin MCV. Potrivit programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ însă se va înființa o altă structură.

Desființarea SIIJ a fost un motiv de dispută în fosta Coaliție, UDMR insistând la vremea respectivă că atribuțiile acesteia trebuie preluate de secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.

Citește și: 20.000 lei/lună salariu și 3.000 lei/sporuri pentru secretarul general al deputaților, propus de PSD

Totodată, desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită.

Reamintim că SIIJ a fost unul dintre motivele invocate de Florin Cîțu atunci când l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu a reușit să desființeze Secția după opt luni de mandat, în ciuda faptului că USR-istul a militat constant pentru desființarea Secției Speciale, potrivit Hotnews.

MCV și Secția specială

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Citește și: 12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

Și în ultimul raport MCV emis de către Comisia Europeană în luna iunie se subliniază asumarea de principiu a Guvernului României în ianuarie 2021 a unui memorandum în care își exprima angajamentul politic de a da curs tuturor recomandărilor MCV.

Planurile prevăzute în memorandum includ și proiectul de lege de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și modificări ale legilor justiției, ambele fiind direct legate de recomandările MCV.

Raportul din iunie face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent și evaluează progresele înregistrate pentru îndeplinirea celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te