Dosarul 10 august: Cum ajungeau informațiile la Liviu Dragnea, care era la o petrecere la Scroviștea

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.11.2019 - 18:10
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Informațiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestației din 10 august 2018 din Piața Victoriei și despre intervenția jandarmilor ajungeau la fostul lider al PSD prin subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă.

SHARE

UPDATE: DIICOT a emis joi un comunicat în care dezminte informațiile apărute în presă. 

„Înscrisul intitulat «Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018» , declasificat de către M.A.I. la data de 14.11.2019, nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuții în activitatea de gestionare a intervenției jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor și cu privire la capacitatea de reacție a forțelor de ordine.

Afirmațiile în sensul că «potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și liderii huliganilor » nu au un fundament real”, susține Biroul de Comunicare al DIICOT.

_______________________

Acestea spun că Mihai Valeriu îl ținea la curent cu tot ce se întâmpla pe fostul secretar de stat în Secretariatul Geral al Guvernului Adrian Mlădinoiu, fost șofer al lui Dragnea. La rândul lui, acesta îi transmitea informațiile lui Dragnea, aflat la o petrecere la Scroviștea, mai spun sursele citate, potrivit Hotnews.

Raportul desecretizat joi și predat DIICOT arată că intervenția din Piața Victoriei a fost coordonată de către fostul ministru de Interne Carmen Dan, care era atunci în concediu, și nu de secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin, aflat în acea perioadă la comanda ministerului.

Ea a venit la biroul de la ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12.00, arată Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, care a fost desecretizat joi.

"Pentru anchetă este esențial acest raport, pentru că era foarte important să se stabilească cine a avut comanda operatiunii și ultimul cuvânt și să se demonstreze că fostul ministru Dan a fost coordonatorul operațiunii, și nu o secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin", afirmă sursele citate.

De asemenea, surse oficiale spun că raportul conține date de la codurile persoanelor responsabile pentru intervenție, care vorbeau pe anumite stații, până la anumite mișcări de personal.

Unul dintre pionii importanți din Piața Victoriei a fost în acea seară subsecretarul de stat pentru ordine și siguranță publică din Ministerul de Interne Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motociletă între Piața Victoriei și MAI.

De la acesta, informațiile ajungeau inclusiv la Liviu Dragnea, prin Adrian Mlădinoiu, fost secretar de stat în SGG și fost șofer și bodyguard al lui Dragnea, au declarat sursele citate.

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela. El a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în cercetarea penală și care va putea fi făcut public la finalul anchetei procurorilor.

Ministrul de Interne a spus, într-o conferință de presă, că toate instituțiile cărora le-a cerut avizul pentru declasificarea raportului și-au dat acordul, inclusiv Jandarmeria fiind de acord.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te