Mihai Șora împlinește astăzi 102 ani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.11.2018 - 12:42
Mihai Șora a împlinit 102 ani și continuă să iasă la protestele de stradă. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Filosoful Mihai Șora, o prezență constantă la marile proteste din ultimii doi ani, împlinește astăzi 102 ani.

SHARE

Fost ministru al Învățământului în primul guvern de după Revoluția din 1989, Mihai Șora s-a distanțat rapid de Ion Iliescu și partidul său, demisionând după mineriada din 13-15 iunie 1990.
A continuat să publice eseuri și articole, fiind considerat unul dintre marii gânditori contemporani. În ciuda vârstei înaintate, Mihai Șora participă constant la protestele anti-PSD și pro-justiție din București și Timișoara.
Într-una dintre recentele sale postări pe Facebook, cu ocazia unui protest în Timișoara, Mihai Șora a scris: „Câtă vreme vom izbuti să rămânem verticali, această țară nu ne va fugi cu totul de sub picioare, cuvintele libertate, cinste, adevăr nu ne vor scăpa printre degete”.

Eseistul şi filosoful Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, ca fiu de preot ortodox.
După studii de filozofie la Universitatea din București (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre alții, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obținut titlul de doctor în filozofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre Național de la Recherche Scientifique. Revenit în țară, se dedică unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colectia „Biblioteca pentru toți”, în care vor apărea în anii 1970, 1980 și 1990 cele mai importante cărți ale culturii universale.
Din anii ’70 a început să publice dialoguri filozofice în revistele literare, care mai târziu vor alcătui cărți de referință în filozofia românească. După 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și a ocupat fotoliul de ministru al Învățământului în primul guvern de după revoluție.
După mineriada din iunie 1990, după ce Ion Iliescu mulțumește minerilor, Mihai Şora şi-a dat demisia din funcţia de ministru. „Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți.” a declarat Șora, recent, în cadrul unui interviu Europa FM.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -