Mai puțin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt pregătiți pentru liberalizarea pieței

DE Adelina Sahlean | 25.02.2020 - 15:52

Mai puțin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt instruiți și capabili să își negocieze contractele, astfel încât să obțină preturi mai bune pentru gazele naturale consumate, se arata într-un studiu realizat de Asociația Energia Inteligenta.

SHARE

Clienții industriali și consumatorii casnici instruiți vor fi principalii perdanți dacă liberalizarea pieței gazelor naturale se va amâna, în contextul în care ordonanța 1/2020 nu va mai intra în vigoare, așa cum se prefigurează în prezent, potrivit unui comunicat remis, marți, AGERPRES.

În același timp, câștigători ar fi unii furnizori și importatorii de gaze naturale. Recent, Curtea Constituțională a admis că Ordonanța 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstituțională, asta după ce OUG 1 fusese deja respinsă în data de 10 februarie 2020 în Senatul României. Ordonanța ar urma să fie dezbătută în Camera Deputaților, care este camera decizională, iar daca vă fi din nou respinsă, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018.

"Daca Ordonanță 1/2020 nu vă mai fi în vigoare, principalii perdanți vor fi clienții industriali, care vor fi obligați să plătească din nou prețuri mai mari decât producătorii de mărfuri similare din alte tari, riscând astfel pierderea unor piețe de desfacere și chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanți vor fi și clienții casnici instruiți, care ar putea să obțină preturi mai bune prin liberalizare", a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligenta, citat în comunicat.

Potrivit datelor obținute în cadrul Proiectului "Preț Corect La Gaze", Asociația Energia Inteligenta estimează că în acest moment sub 5% dintre clienții casnici sunt instruiți și capabili să își negocieze contractele și să obțină preturi mai bune pentru gazele naturale consumate.

Totodată, este important de menționat că reintrarea în vigoare a OUG 114/2018 ar reimpune aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri obținută din valorificarea energiei electrice și a gazelor naturale, taxa care vă influenta prețul gazelor la consumatorii finali (alaturi și de celelalte prevederi).

"În acest moment, cu doar patru luni înainte de data stabilita pentru liberalizare, ne găsim în situația paradoxala de a nu ști daca aceasta se vă produce sau nu, daca furnizorii trebuie să transmită oferte pentru consumatorii casnici, daca aceste oferte vor lua în considerare taxele și tarifele din OUG 1/2020 sau pe cele din OUG 114/2018", a explicat Chisăliță.

Potrivit acestuia, daca OUG 1/2020 vă fi abrogata de Parlamentul României și liberalizarea pieței de gaze nu se mai produce la 1 iulie 2020, câștigători vor fi unii furnizori de gaze care vor face profituri mari în urma plafonării prețului gazelor la populație, precum și în urma creșterii preturilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te