Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Asociațiile civice vor retragerea lui Mircea Drăghici de la conducerea autorității electorale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.02.2019 - 18:49
Foto Inquam Photo / Virgil Simonescu
Foto Inquam Photo / Virgil Simonescu

13 organizații civice solicită retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente. Acestea susțin că numirea unei persoane cercetată penal pentru utilizarea ilegală a subvențiilor partidului este un derapaj major.

SHARE

Potrivit acestora, la conducerea AEP trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice și care să poată susține în continuare procesul de transparentizare a modului în care se realizează finanțarea partidelor politice.

„Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente a domnului Mircea Drăghici, după vacantarea postului în urma demisiei președintelui Daniel Barbu. Numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției”, potrivit unui comunicat.

Asociațiile consideră că AEP a realizat pași semnificativi în transparentizarea procesului electoral, inclusiv prin introducerea sistemului SIMPV, dar și prin măsuri care au legătură cu finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale.

„Acest fapt este și mai important dacă luăm în calcul majorările semnificative ale cuantumului subvențiilor către partidele politice. Reamintim că o lege inițiată de dl. Drăghici a majorat valoarea pentru subvenții în 2018, specificând că suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Spre exemplu, în februarie 2019 subvenția a fost de 13.3 milioane de lei comparativ cu 3.8 milioane de lei în februarie 2018”, mai reiese din comunicat.

De asemenea, semnatarii mai atrag atenția asupra celor patru rânduri de alegeri care se vor derula în România, în următorii doi ani unde rolul AEP este unul semnificativ în desfășurarea optimă și credibilă a acestora, întrucât va gestiona verificarea fondurilor utilizate în campanie și decontarea acestora, după caz.

Totodată, organizațiile semnatare solicită tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale.

„În acest context, solicităm Partidului Social Democrat să retragă această propunere. Solicităm, de asemenea, tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale”.

Printre semnatarii solicitării se numără Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Funky Citizens și Geeks for Democracy.

Citește și Politician controversat de la PSD, nominalizat șef la autoritatea care organizează alegerile

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te